AcasăNews30 de milioane de sclavi in lume

30 de milioane de sclavi in lume

Taietori de trestie de zahar transportati la locul de munca in camioane pentru bovine, in satul Bahia din nord-estul Braziliei.

O cifra uriasa, stabilita de ONG-ul australian Walk Free Foundation care a alcatuit indicele mondial al sclaviei moderne in acest an. Majoritatea acestui flagel are loc in Asia si in Africa dar in sinistrul palmares figureaza si Rusia.

Taietori de trestie de zahar transportati la locul de munca in camioane pentru bovine in satul Bahia din nord estul Braziliei

„Sclavia moderna este o situatie in care oamenii se afla sub imperiul violentei, sunt fortati sa-si ia locuri de munca sau sa accepte situatii in care sunt exploatati economic. Nu sunt platiti sau primesc minimul pentru a supravietui si nu sunt liberi sa plece”, a explicat Nick Grono, directorul Walk Free Foundation. In fruntea tarilor care exploateaza oameni prin munca se afla India, cu 14 mililoane de persoane tinute in sclavie moderna. In nordul tarii, comunitati intregi, inclusiv copii, sunt inrolati cu forta in cariere de piatra, fabrici de caramizi si de covoare. Pe locul doi se afla China (2,9 milioane de persoane), in fata Pakistanului (2 milioane). Urmeaza Nigeria, Etiopia, Thailanda, RD Congo, Birmania si Bangladesh. In acest lot se afla si Rusia, cu o jumatate de milion de persoane exploatate, deseori venite din fostele republici sovietice, falimentare acum,  si fortati sa munceasca pe salarii de nimic in agricultura sau in constructii. Aceste zece tari totalizeaza 22 de millioane de sclavi ai planetei. In Mauritania, 4% din populatie este aservita (150.000 de persoane la o populatie de 3,8 milioane de locuitori). Este cea mai ridicata rata a sclaviei din lume. Aici sclavia si exploatarea sunt ereditare, copiii nascandu-se sclavi, noteaza Walk Free. 14 tari africane se numara printre cele mai prost clasate 20 de tari din lume. Pe langa Mauritania, multe tari din Africa de Vest francofona: Benin, Coasta de Fildes, Senegal si Gabon. La polul opus, Walk Free a evaluat mai putin de 100 de cazuri de sclavie moderna in Islanda, subliniind insa ca este dificila obtinerea de date exacte pentru ca in majoritatea cazurilor sclavia moderna este o infractiune ascunsa. Irlanda, Regatul Unit, Noua Zeelanda, Elvetia si ansamblul tarilor scandinave  se afla in top 10 al celor mai ”nesclavagiste” tari. In Franta, Walk Free a recenzat 8500 de cazuri.

author avatar
Tudor Borcea
439 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger