AcasăNews30 de ani de la Revoluție. Iohannis: Statul român a întârziat nepermis...

30 de ani de la Revoluție. Iohannis: Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului

Vorbindu-le celor prezenți în Parlament, la ședinta solemnă dedicată împlinirii a 30 de la evenimentele sângeroase, despre comunism ca despre „chintesența răului absolut”, Klaus Iohannis a subliniat că Revoluția a pus capăt unui „lung șir de monstruozități, însă prețul plătit a fost unul imens”, amintind despre cele peste 1.100 de decese și miile de răniți.

Președintele a pus, însă, accent și pe faptul că Justiția nu s-a pronunțat încă asupra evenimentelor din decembrie 1989, deși au trecu trei decenii de la căderea comunismului în România. „Nu am aflat adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în timpul revoltei anticomuniste din 1989. Jetfa și sacrificiul românilor care au stat cu piepturile goale în fața gloanțelor (…) nu pot rămâne fără răspunsuri la întrebări fundamentale care vizează Revoluția”, a afirmat Iohannis, de la tribuna Parlamentului.

„Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului”, a adăugat șeful statului, înainte de a menționa că „aflarea adevărului reprezintă o necesitate pentru victime și urmașii lor, pentru români, pentru viitorul nostru comun”. „Justiția trebuie să stabilească adevărul și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați”, a subliniat Klaus Iohannis.

author avatar
Cristina Stefan