AcasăNews22 de perchezitii si 21 de arestari in Bruxelles

22 de perchezitii si 21 de arestari in Bruxelles

A treia zi consecutiv capitala Belgiei s-a aflat sub alerta maxima

Parchetul federeal a anuntat , ieri, cinci noi arestari ca urmare a unor vaste operatiuni de cautare incepute duminica de politie in Bruxelles si in Liege. Insa unul din suspectii atentatelor din Paris si Saint-Denis, Salah Abdeslam, este inca liber.

A treia zi consecutiv capitala Belgiei s-a aflat sub alerta maxima

Duminica, 19 perchezitii au avut loc in comunele Molenbeek-Saint jean, Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Woluwe-Saint-Lambert si Forest, in regiunea bruxelleza, iar alte trei in Charleroi, urmare de privarea de libertate a 16 persoane. Ieri, autoritatile au procedat la alte cinci arestari preventive. In timpul perchezitiilor din Molenbeek, la un snack-bar, o masina a atacat politia, oemenii legii deschizand focul, soferul reusind sa fuga dar, ulterior, fiind interceptat in Bruxelles. Barbatul (20 de ani) a fost ranit de un glont, informeaza RTBF. Metroul, scolile si muzeele raman in continuare inchise iar soldatii patruleaza pe strazile capitalei belgiene: pentru a treia zi, Bruxelles s-a aflat in stare de alerta maxima. In timpul perchezitiilor de dumnica, a fost gasita si confiscata o suma de 29.000 de euro, potrivit Parchetului federal, care a adaugat: „Obiectele gasite in cadrul diferitelor perchezitii sunt in curs de exploatare”, continua textul. ”Va putem informa ca nicio arma sau explozibili nu au fost gasite. Salah Abdelslam nu a fost arestat in timpul operatiunilor”, a mai informat procurorul Eric Van Der Sypt, citat de Reuters.

Mai multi teroristi sunt cautati

Asa cum au anuntat, autoritatile belgiene au temerea ca atentate similare celor care au lovit, in urma cu 11 zile Parisul, soldate cu 130 de morti si 350 de raniti vor avea loc si in Bruxelles. Doi kamikaze care au actionat in Paris, Brahim Abdeslam si Bilal Hadfi, au trait in Belgia, la fel si Abdelhamid Abaaoud, care a fost ucis in cadrul operatiunilor antiteroriste din Saint-Denis si care este considerat unul din sefii operationali ai atentatelor. Salah Abdeslam, fratele lui Brahim, a ajuns in Bruxelles a doua zi dupa atentatele din Paris si urma i-a fost pierduta. Mohamed Abdeslam, fratele lui Brahim si lui Salah, i-a cerut acestuia din urma sa se predea. Din ratiuni necunoscute, Salah a decis sa nu-si detoneze vesta exploziva la Paris, insa acum el este urmarit si de ISIS, pentru a fi pedepsit ca nu a actionat la fel ca ceilalti sinucigasi. Insa dispozitivul de securitate exceptional din capitala belgiana nu are legatura doar cu posibila prezenta a lui Salah Abdeslam. ”Este vorba de mai multi suspecti, de aceea am desfasurat o asemenea concentratie de forte”, a declarat ministrul belgian de Interne, Jan Jambon. Potrivit primarului comunei Schaerbeek, Bernard Clerfayt, exista ”doi teroristi” in regiune, pregatiti sa comita atentate.

Hollande si Cameron promit sa loveasca si mai dur ISIS

Premierul britanic a pledat, ieri, alaturi de presedintele Frantei, Francois Hollande, pentru noi raiduri impotriva ISIS in Siria, precizand ca va interveni in Parlament, saptamana aceasta, pentru a avea intreaga aprobare in acest sens, informeaza Reuters. Pentru a extinde operatiunile britanice care au deja loc in Siria si in Irak, Cameron trebuie sa obtina acordul Parlamentului britanic. De partea sa, Hollande a promis sa ”loveasca dur” Daesh, care a revendicat atentatele din Paris, precizand la randul sau ca ”vom alege tintele care vor provoca cat mai multe daune posibile acestei armate teroriste”. Insa, in afara necesitatii combaterii ISIS, rezolutia adoptata saptamana trecuta de Consiliul de securitate ONU afirma si necesitatea unei solutii politice in Siria, ”de a putea constitui un guvern de uniune nationala in Siria si de a spune clar ca Bashar al Assad nu poate fi viitorul acestei tari”, a subliniat Hollande. Pe de alta parte, Hollande si Cameron s-au recules, ieri, la Paris, la cladirea Bataclan, una din tintele atentatelor din 13 noiembrie.

author avatar
Tudor Borcea
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger