AcasăNews2000 miliarde de dolari, puse la bataie pentru salvarea zonei euro

2000 miliarde de dolari, puse la bataie pentru salvarea zonei euro

Liderii celor mai dezvoltate 20 de state din lume (G20) se pregatesc pentru ce e mai rau in Europa.  G20, UE si FMI au in vedere realizarea unei ”plase de siguranta” in valoare de aproape 2.000 de miliarde USD pentru salvarea zonei euro.

Sceptic. Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble (medalion), nu este convins ca G 20 ar trebui sa intervina financiar in zona euro

Statele G20 vor sa ajunga pana in luna aprilie la o intelegere pentru suplimentarea resurselor FMI, in functie de consolidarea mecanismelor de urgenta ale UE.  Cele trei parti implicate vor ca, prin combinarea acestor masuri, sa creeze un fond care sa insumeze 1.950 miliarde de dolari, pentru combaterea crizei economice din statele zonei euro.  Reuniti in Mexico City, reprezentantii G20 au lasat ieri sa se inteleaga ca vor sa initieze constituirea acestor resurse financiare pana la reuniunea sefilor de stat sau de guvern de la finele lunii aprilie. Potrivit analistilor economici, liderii G20 incearca prin acest demers sa convinga pietele financiare ca tin sub control criza financiara din zona euro.  Statele G20 au creat in 2008 un pachet de 1.000 miliarde de dolari pentru combaterea efectelor crizei financiare din SUA asupra economiei globale. Urmarea? Criza economica mondiala continua, iar uriasa suma propusa de G20 este un semn ca situatia economica din zona euro este foarte grava.

Germania, drept de veto

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca Germania va decide in luna martie daca fondul de criza al zonei euro va fi consolidat cu resurse financiare suplimentare. In parlamentul german au aparut deja tensiuni privind cel de-al doilea pachet de finantare externa a Greciei. Berlinul a respins pana acum ideea consolidarii fondului, deoarece o astfel de masura ar fi subminat eforturile de a impune disciplina fiscala in statele cu probleme, respectiv, Grecia, Portugalia, Irlanda etc. Schaeuble a mentionat ca liderii europeni vor discuta in martie cat este de adecvat fondul de criza al zonei euro.

author avatar
Arpad Dobre
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger