AcasăNews20.000 de straini lupta pentru ISIS

20.000 de straini lupta pentru ISIS

Cetateni din 90 de tari au plecat in Orientul Apropiat pentru a se alatura islamistilor, potrivit documentelor Congresului american.

Grupul jihadist Statul Islamic si alte organizatii teroriste din Siria si Irak numara 20.000 de combatanti straini, a anuntat, ieri, AP, citand Comisia pentru securitate nationala a Camerei reprezentantilor din Congresul american, informeaza sputnik. Potrivit documentelor, cel putin 3.400 de occidentali lupta in Irak si Siria. Nick Rasmunssen, directorul Centrului national pentru antiterorism, a informat ca numarul strainilor care se duc in Siria si se raliaza ISIS depaseste cu mult pe cel al cetatenilor straini care s-au integrat grupurilor jihadiste in ultimii 20 de ani in Afganistan, Pakistan, Yemen, Somalia si in Irak. Potrivit lui Rasmunssen, cetateni din cel putin 90 de tari au plecat sa lupte in Siria si Irak.

Ostaticii jihadistilor: cati au murit, cati traiesc

Kayla Mueller, a carei moarte a fost confirmata de Casa Alba, este ultimul ostatic american pe lista Daech. Ea facea parte dintr-un grup de 23 occidentali detinuti in orasul sirian Alep. Este imposibil de estimat cati ostatici detine la ora actuala ISIS, in conditiile in care guvernele prefera sa nu divulge cifre exacte si nume, din ratiuni de securitate. Potrivit Le Figaro, inchisoarea din Alep gazduieste, din 2012, diferiti ostatici ai islamistilor. In special ostaticii francezi au fost eliberati contra unor importante sume de bani, dar cei americani si britanici nu au avut aceasta sansa. Sapte ostatici au fost ucisi, intre care patru americani(James Foley, Steven Sotloff, Peter Kassig et Kayla Mueller),

, doi britanici( David Cawthorne si Alan Henning)  si un inginer rus (Serghei Gorbunov) nu mai sunt in viata. La ei se adauga cei doi ostatici japonezi, executati luna trecuta. Teoretic, nu exista decat un supravietuitor din randurile ostaticilor americani si britanici (tari care nu platesc rascumparare): John Cantlie, un jurnalist britanic care a devenit, sub amenintari, reporter de propaganda ISIS.

Atentat terorist dejucat in Australia

Doi barbati au fost arestati la Sydney pentru ca planuiau un atentat terorist ”iminent”, a declarat, ieri, adjunctul politiei, Catherine Burn. La domiciliul acestora, au fost gasite o maceta, un cutit de vanatoare, un steag ISIS si un material video in care unul din ei vorbeste despre un atentat. Se pare ca cei doi,  Omar Al-Kutobi si Mohamed Kiad, pregateau o decapitare. Burn a mai spus ca nu poate oferi amanunte despre mesajul din materialul video si nici cu privire la tinta, dar intentia celor doi era ”clara”. Australia a ridicat nivelul de alerta terorista din septembrie 2104.

author avatar
Tudor Borcea
192 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger