AcasăNews2 milioane de euro, plata urgenta si nejustificata a CNADNR catre firma...

2 milioane de euro, plata urgenta si nejustificata a CNADNR catre firma Collini Lavori

Sprijiniti cu informatii din dosarele celorlalte firme participante la licitatia pentru reabilitarea podului peste Dunare de la Giurgiu si apoi declarati castigatori, desi oferta lor se clasifica initial pe locul trei, constructorii italieni de la firma Collini Lavori SpA au inceput deja, fara sa faca nimic, sa primeasca bani de la statul roman. In timp ce alte firme de constructii se roaga de Compania de Drumuri sa le achite lucrarile efectuate si receptionate, italienii au incasat deja doua milioane de euro la doar o luna si jumatate de la adjudecarea proiectului de reabilitare a podului de la Giurgiu.

Italienii au cerut direct adjunctului Basulescu plata celor 2 milioane euro

Mare parte din aceasta transa va ajunge, se pare, la firma Consulting Engineering Romania SRL, detinuta de fosta sefa a Serviciului Licitatii din CNADNR, Nadia State, ca rasplata pentru consultanta oferita de aceasta italienilor in vederea castigarii contractului.

De altfel, firma Tecnic Consulting Engineering Romania SRL se afla deja in mijlocul unui alt scandal legat tot de modul in care a incasat alte doua milioane de euro de la Societatea de Constructii in Transporturi Bucuresti SA (S.C.T. SA) care executa lucrari pe autostrada Sibiu-Orastie.

Italienii primesc bani, desi nu au facut mai nimic

Declarati castigatori ai proiectului de reabilitare a podului de la Giurgiu pe 17 octombrie 2014,  managerii de la Collini Lavori SpA filiala Bucuresti au si trimis catre CNADNR, la data de la data de 2 decembrie 2014, o factura in valoare de 8.585.321 lei spre decontare.

Actionarul principal al SCT SA este de fapt Horia Simu

Cum insa pe respectivul pod nu s-a reabilitat nimic in perioada mentionata si nici nu s-a efectuat vreo organizare de santier, solicitarea de plata este cel putin nefireasca. Nici decontarea unor servicii de proiectare nu prea intra in discutie, caci este greu de crezut ca angajatii de la Collini Lavori au muncit la foc continuu, astfel incat schitele si proiectele sa fie gata intr-un timp asa de scurt, mai ales ca atribuirea contractului a ramas definitiva abia dupa 30 de zile de la data la care s-a anuntat finalizarea licitatiei.

O schema asemanatoare de mascare a unui comision intr-o plata pentru servicii de consultanta nu a mai functionat cum trebuie in cazul “colaborarii” dintre afaceristii Horia Simu (foto) si Dan Stratan

Chiar si asa, acceptand ca proiectarea s-a facut zi si noapte, suma ar fi insa una enorma, spun specialistii in domeniu. O plata de 2 milioane de euro doar pe proiectare, in conditiile in care toata reabilitarea podului a fost adjudecata pentru 13 milioane de euro, iese din discutie.

Factura a fost trimisa directorului adjunct Basulescu

Conform situatiei generale privind platile lunare efectuate de CNADNR, factura italienilor de la Collini Lavori a fost trimisa in mod expres directorului adjunct al Companiei de Autostrazi, Mihail Basulescu. Primita de acesta, cum spuneam, la data de 2 decembrie, factura a fost achitata la doar o saptamana, pe data de 9 decembrie, prin ordin de plata.

Dan Stratan

Ziua efectuarii acestei plati nu a fost deloc aleasa intamplator. Fix la aceeasi data de 9 decembrie 2014, CNADNR a mai efectuat un virament catre firma Collini Lavori, de aceasta data in suma mult mai mare, de 28.125.365 lei – adica peste 6 milioane de euro, in contul lucrarilor efectuate pentru realizarea centurii ocolitoare a municipiului Targu-Jiu. Aceasta a doua plata, desi fusese solicitata de Collini Lavori inaintea celei pentru pretinsele lucrari de la podul de la Giurgiu, a fost, se pare, intentionat amanata de directorul Basulescu. Deoarece se stia ca institutia trebuie sa achite cele peste 6 milioane de euro italienilor pentru lucrarile de la Targu-Jiu, Basulescu a programat si plata de 2 milioane de euro pentru podul de la Giurgiu in aceeasi zi, la gramada, ca sa nu bata la ochi.

Comision pentru Tecnic Consulting Engineering?

Cel mai probabil, firma Collini Lavori a cerut avansul de doua milioane de euro pentru a deconta la randul ei mai departe serviciile de consultanta ce i-au fost oferite de firma Tecnic Consulting Engineering Romania SRL. Detinuta de Nadia State, fost director al Serviciului Licitatii din CNADNR, si de afaceristul Dan Stratan, personaj ce prin alte firme pe care le detine s-a abonat la contracte publice de consultanta, societatea Tecnic Consulting Engineering Romania SRL a depus anul trecut toate eforturile pentru ca firma Collini Lavori SpA sa castige reabilitarea podului de la Giurgiu. Iar datorita relatiilor pe care Nadia State le mai avea la CNADNR, acest lucru a si reusit. Ipoteza transferului celor doua milioane de euro luate de Collini Lavori catre SC Tecnic Consulting Engineering Romania SRL drept multumire pentru consultanta ce le-a deschis usile CNADNR este intarita de o speta similara ce este pe cale de a se transforma intr-un scandal penal.

Stratan si Simu, scandal pe comisioane

Conform unor surse oficiale, firma Tecnic Consulting Engineering Romania SRL ar fi in centrul unei anchete privind justificarea unei alte finantari, tot de doua milioane de euro, pe care a primit-o din partea unui alt constructor, Societatea de Constructii in Transporturi Bucuresti SA (S.C.T. SA), care executa lucrari pe autostrada Sibiu-Orastie. Detinuta de un alt controversat afacerist, Horia Schiopu Simu, S.C.T. SA ar fi reclamat faptul ca ar fi fost constransa sa achite doua milioane de euro firmei Tecnic Consulting Engineering Romania SRL.  Pentru acesti bani, firma Nadiei State si a lui Dan Stratan ar fi facturat tot servicii de consultanta, la fel ca in cazul italienilor de la Collini Lavori. Colaborarea dintre Horia Simu si Dan Stratan (afacerisi versati in diverse inginerii financiare) nu a functionat, astfel ca primul a fost nevoit sa isi bage S.C.T. SA in insolventa la finalul anului trecut. Iar pentru a mai recupera putin din pierdere, a reclamat si solicitat ca firma lui Stratan si Nadia State sa ii returneze “comisionul” de doua milioane de euro.

author avatar
Andrei Coman
5.613 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger