AcasăNews18 combatanti ISIS, executati de catre rebelii sirieni

18 combatanti ISIS, executati de catre rebelii sirieni

Insurgentii ”Armatei Islamului” au filmat executia dupa regulile propagandei Daesh

Moartea acestora a fost prezentata, miercuri, intr-un material video de 20 de minute, ce s-a vrut o replica a sinistrelor reguli ale executiilor Statului Islamic.

Insurgentii ”Armatei Islamului” au filmat executia dupa regulile propagandei Daesh

In materialul filmat sunt prezentati 18 jihadisti ai Statului Islamic, imbracati in negru, asezati in genunchi si legati unul de celalalt. In spatele lor, in picioare, statea cate un membru al rebelilor sirieni ai Jaysh al-Islam (Armata Islamului) cu cate un Kalasnikov in mana. Sirienii erau imbracati in combinezoane portocalii, inspirate de cele ale detinutilor din Guantanamo si cu care combatantii Statului Islamic isi imbraca victimele inainte de a fi executate, in propriile filme de propaganda, arata Liberation. Unii jihadisti ISIS sunt prezentati ca simpli combatanti, altii ca factori decizionali (armament, informatii). Condamnatii au facut si ”marturisiri” potrivit carora nu au combatut regimul sirian in timp ce erau membri ai ISIS. Ulterior, jihadistii au fost impuscati in cap. Executia a fost filmata sub diferse unghiuri si comporta si prim-planuri, inca o imitatie a materialelor video ale Statului Islamic.

Jihad contra jihad

Aceste executii constituie cert o razbunare, apreciaza observatorii. Saptamana trecuta, ISIS a difuzat un video in care era prezentata decapitarea a 12 membri ai factiunilor rebele, intre care trei ai Jaysh al-Islam, in regiunea Damascului. Cele doua grupuri s-au infruntat frontal in februarie, in conditiile in care miscarile rebelilor sirieni, intre care Front al-Nosra (ramura siriana a Al-Qaida) lupta uneori cu jihadistii ISIS. Dupa aparitia sa in 2013 si tentativa esuata de a absorbi Front al-Nosra, ISIS este acuzat de rebelii sirieni ca nu lupta impotriva armatei siriene ci doar preia controlul oraselor si localitatilor de unde regimul a fost deja alungat. O acuzatie deloc nefondata. Intre ianuarie si noiembrie 2014, doar 13% din atacurile ISIS au vizat fortele guvernamentale siriene, potrivit Centrului Janes asupra terorismului si insurectiilor. Regimul pare sa-i ignore pe jihadisti. In aceeasi perioada nu a desfasurat impotriva acestora decat 6% din operatiunile sale militare.

UNESCO avertizeza asupra campaniei jihadiste de ”epurare a culturii”

Seful organizatiei culturale a Natiunilor Unite (UNESCO), Irina Bokova, a indemnat miercuri la actiuni contra ”epurarii culturii” desfasurate de Statul Islamic, informeaza AFP. ”Extremistii nu distrug patrimoniul ca paguba colaterala, ci tintesc in structura de baza a societatii”, a declarat Bokova la Londra. ”Aceasta strategie urmareste distrugerea identitatii eliminand reperele culturale si patrimoniul”, a adaugat aceasta. ”Forta bruta” nu este suficienta pentru ca extremismul sa castige teren, a estimat Bokova. ”Cultura trebuie sa faca parte din raspunsul nostru in fata extremismului violent”, a declarat oficialul UNESCO.

 

author avatar
Tudor Borcea
784 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger