AcasăNews18.000 de persoane ucise in Siria de raidurile rusesti

18.000 de persoane ucise in Siria de raidurile rusesti

Intre dictatura lui Bashar al-Assad si avioanele aliatului sau rus, civilii sirieni au fost prinsi la mijloc: 360.000 au platit cu viata de la inceputul conflictului din Siria.

Cifra a fost data de Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO) si se refera la victimele facute de la inceputul interventiei militare a Moscovei in Siria, acum trei ani.

Intre dictatura lui Bashar al Assad si avioanele aliatului sau rus civilii sirieni au fost prinsi la mijloc 360000 au platit cu viata de la inceputul conflictului din Siria

Potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahman, 18.096 persoane au pierit in urma loviturilor rusesti in Siria, in perioada septembrie 2015-septembrie 2018, din care 7988 erau civili (44% din bilantul total).Printre cei ucisi figureaza  5233 de combatanti ISIS si 4875 de combatanti ai unor diverse grupari rebele islamiste si jihadiste. Duminica, Moscova a furnizat cifre diferite. Potrivit Comisiei de Aparare din Consiliul Federatiei (camera superioara a Parlamentului rus), aviatia rusa a ucis 85.000 de ”teroristi” in Siria, incepand cu 2015. ”Toate raidurile aviatiei au vizat si vizeaza cu precizie tintele teroriste”, a indicat Viktor Bondarev, presedintele Comisiei. Insa tocmai aceasta ”precizie” este luata in discutie de organizatiile internationale dar mereu Rusia, aliat principal al regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, a negat ca raidurile au tintit civili. Tot duminica, Castile Albastre siriene care au operat in zonele rebele au afirmat ca au intervenit in cladiri folosite de civilii ingroziti de raidurile aviatiei ruse. Au inregistrat 19 scoli, 12 piete publice si 20 de stabilimente medicale (plus 21 de centre de ajutor ale Castilor Albastre) care au fost lovite de avioanele rusesti. Cu sprijinul Rusiei, armata lui Assad controleaza acum doua treimi din tara in timp ce ISIS, dupa doua ofensive distincte (cea rusa si cea a coalitiei condusa de SUA cu ajutorul fortelor arabo-kurde) a fost inlaturat de pe harta. Rebelii sunt grupati in provincia Idlib.

author avatar
Tudor Borcea
144 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger