AcasăNews18.000 de militari NATO la granita Rusiei

18.000 de militari NATO la granita Rusiei

Un batalion multinational din Polonia se afla sub comanda Statelor Unite

Soldati din 12 tari, majoritate ale Aliantei Nord Atlantice,participa, incepand de ieri, la  magaexercitiul Saber Strike care a inceput in Polonia si in tarile baltice, coordonat de armata americana pe flancul estic al NATO. Deloc pe placul Moscovei.

Un batalion multinational din Polonia se afla sub comanda Statelor Unite

Aceasta desfasurare de forte, una din cele mai importante in Europa pentru militarii americani dupa sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, este destinata sa asigure statele europene din estul Europei aliate Washingtonului de capabilitatea NATO de a actiona ”unitar, in replica la orice agresiune”, pe fondul frecventelor manevre militare rusesti in proximitatea frontierelor lor si a conflictului din Ucraina. Aceasta a opta editie a a exercitiului anual Saber Strike, care se va derula pana pe 15 iunie, coincide cu anuntul facut recent de Polonia care a declarat ca va oferi finantare pentru o prezenta sporita a fortelor americane pe teriutoriul acestei tari. Pawel Soloch, sef al Biroului securitatii nationale pe langa presedintia Poloniei, a afirmat ca un „document de informare” redactat la Ministerul Apararii se refera la o suma cuprinsa intre 1,5 si 2 miliarde de dolari pe care tara sa ar putea sa ii aloce pentru a participa la cheltuielile de stationare a unei unitati blindate americane. Anuntul a generat o reactie imediata din partea Moscovei care a estimat ca o asemenea desfasurare „nu aduce niciun fel de beneficii securitatii si stabilitatii pe continent”. Dupa anexarea Crimeii de Rusia, in 2014, Statele Unite si-au consolidat prezenta pe flancul oriental al NATO.

Angajamentul Aliantei

La actuala editie a Saber Strike, SUA comanda un batalion multinational al NATO in Polonia, in timp ce Canada, Marea Britanie si Germania se afla la conducerea unor batalioane similare desfasurate in tarile baltice vecine Poloniei, Lituania, Letonia si Estonia, unde manevrele Saber Strike au, de asemenea, loc.

Un elicopter Apache Longbow AH 64D decoland in misiune

”Batalioanele NATO vor urma un test special in timpul exercitiului, aceasta demonstreaza angajamentul Aliantei”, a declarat generalul american de brigada Richard Coffman, ieri, la Vilnius. Exercitiile vor demonstra ”flexibilitatea crescuta a fortelor terestre si aeriane pentru a raspunde rapid unei crize, ceea ce ne va permite sa fim prezenti acolo unde avem nevoie”, a spus Coffman, adaugand ca ”suntem perfect capabili sa desfasuram operatiuni combinate si comune”.

Rusia denunta Patriot, Polonia denunta Iskander

Saptamana trecuta, la Varsovia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a plasat capacitatea de transport a fortelor, disuasiunea si protejarea stabilitatii Aliantei printre temele principale a summit-ului NATO ce va avea loc in perioada 11-12 iunie la Bruxelles, summit destinat sa raspunda politicii ”de agresiune” a Kremlinului. Incepand cu luna mai 2017, armata americana a pus in functiune un nou cartier general in Polonia pentru a comanda 6000 de soldati desfasurati in cadrul operatiunilor NATO si a Statelor Unite in regiune. Pentru a cimenta legaturile militare cu Washingtonul, Polonia a semnat, in luna martie, un contract de achizitie de sisteme antiracheta Patriot in valoare de 4,75 miliarde de dolari (3,8 miliarde euro). Rusia a denuntat frecvent proiectele de dezvoltare a sistemelor Patriot in Polonia si in Romania, afirmand ca ele violeaza un fost tratat din 1987.De partea sa, Moscova a fost acuzata in februarie de Polonia si Lituania ca desfasoara ”in vederea unei prezente permenente”, in enclava vecina Kaliningrad, rachete Iskander capabile sa transporte ogive nucleare. O parte din exercitiile Saber Strike se vor derula in proximitatea enclavei ruse Kalinigrad.

author avatar
Tudor Borcea
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger