AcasăNews14.000 de copii romani, afectati de reducerea alocatiilor in Austria

14.000 de copii romani, afectati de reducerea alocatiilor in Austria

Cetatenii se pot adresa la la numerele SOLVIT apelabile din strainatate – 0374300270 sau din Romania – 0800672507 sau prin intermediul adresei de e-mail solvit@mae.ro

Romanii care lucreaza in Austria, carora le-au fost modificate alocatiile pentru copii in urma schimbarilor legislative adoptate de Parlamentul Austriei, pot cere sprijinul Centrului SOLVIT Romania in cazul in care considera ca sunt discriminati si li s-au incalcat drepturile.

Cetatenii se pot adresa la la numerele SOLVIT apelabile din strainatate 0374300270 sau din Romania 0800672507 sau<br >prin intermediul adresei de e mail solvitmaero

Potrivit MAE, Centrul SOLVIT Romania, aflat in coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, are rolul de a solutiona, cu celeritate, probleme cauzate de incalcarea dreptului Uniunii Europene. Concret, in cazul in care identifica o incalcare a dreptului Uniunii Europene, Centrul SOLVIT Romania va contacta Centrul SOLVIT Austria, acesta din urma fiind responsabil sa contacteze autoritatea nationala competenta pentru a identifica o solutie pentru problema semnalata. ”Prin intermediul activitatii desfasurate de SOLVIT Romania, serviciu pe care l-am relansat cu succes anul trecut, ne dorim sa aratam ca cetatenii romani sunt protejati si ca reactionam atunci cand exista orice semnal ca ei ar putea fi tratati incorect. In ultimul an, cazurile SOLVIT Romania au fost solutionate in proportie de 99%, patru cazuri din cinci fiind solutionate mai rapid fata de termenul maximal de zece saptamani prevazut la nivel european”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Parlamentul Austriei a adoptat, in data de 24 octombrie, legea privind indexarea alocatiilor pentru copiii din strainatate ai cetatenilor din statele membre ale Uniunii Europene care lucreaza pe teritoriul statului austriac. Aceasta masura afecteaza cetatenii mai multor state, inclusiv Romania, ducand la o reducere a sumelor platite, prin ajustarea la nivelul de trai din tarile Uniunii Europene unde traiesc acesti copii. Conform datelor publice disponibile un numar de peste 14.000 de copii romani ar fi afectati de aceasta masura. SOLVIT reprezinta un mecanism creat si coordonat de Comisia Europeana in domeniul pietei interne, care functioneaza pe baza cooperarii dintre cele 31 de centre constituite in cadrul administratiilor publice ale statelor membre ale si ale celorlalte trei state apartinand Spatiului Economic European (Norvegia, Islanda si Liechtenstein). Aceste centre formeaza reteaua SOLVIT si sunt conectate prin intermediul unei baze de date online, aflata sub coordonarea si supravegherea Comisiei Europene. Fiecare plangere este gestionata de doua centre SOLVIT: cel de origine (centrul SOLVIT fie din statul membru de cetatenie sau de stabilire, fie din statul membru care detine o legatura administrativa cat mai stransa cu petentul) si cel responsabil (centrul SOLVIT din statul membru in care se afla autoritatea publica care a incalcat legislatia UE).Pe de alta parte, SOLVIT nu poate rezolva litigii intre doua firme sau problemele intampinate in calitate de consumator, dar nici nu gestioneaza plangeri la adresa institutiilor Uniunii Europene.

author avatar
Andrei Coman
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger