AcasăNewsULTIMA FOTOGRAFIE cu Mihai Eminescu! / Cum arăta în realitate

ULTIMA FOTOGRAFIE cu Mihai Eminescu! / Cum arăta în realitate

134 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Cine a realizat ultima fotografie a marelui poet / Cum arăta în realitate

În 2023 se împlinesc 134 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Joi, 15 iunie, vor fi organizate programe care vor cuprinde o serie de manifestări culturale și momente de evocare a vieții și operei poetului.

Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în Casa de sănătate a medicului Alexandru Şuţu, de pe strada Plantelor din Bucureşti. Oficial, cauza morţii a fost sifilisul, maladie de care poetul ar fi suferit în ultimii săi șase ani de viaţă. În presa vremii au apărut şi speculaţii privind posibila asasinare a poetului, care ar fi murit din cauza unei lovituri la cap.

Au fost realizate doar 4 fotografii cu Mihai Eminescu

Puține imagini ne-au rămas cu Mihai Eminescu. Mai precis, sunt patru fotografii realizate în patru etape diferite ale vieții.

Imaginea tânărului Eminescu, care este cea mai cunoscută, a fost făcută în 1869 în atelierul celebrului fotograf J. Tomas, pe vremea când se afla în călătorie la Praga împreună cu familia.

A doua a fost făcută în anul 1878, la aniversarea Junimii, de către fotograful bucureștean Franz Duschek. Eminescu avea 28 de ani.

Cea de-a treia fotografie a fost realizată în 1885, în atelierul lui Nestor Heck din Iași, pe când Mihai Eminescu era bibliotecar.

Ultima a fost făcută, în 1887, în atelierul lui Jean Bielig, la solicitarea unui grup de elevi ai liceului Matei Basarab din București, care doreau să înființeze o societate cu numele său.

author avatar
Andreea Vlad
949 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger