AcasăNews13.000 de soldati americani au fost comasati la granita Iordaniei cu Siria

13.000 de soldati americani au fost comasati la granita Iordaniei cu Siria

Militarii americani, desfasurati la granita Iordaniei cu Siria

Statele Unite au trimis 13.000 de soldati in vederea primului exercitiu militar de amploare ce implica Iordania si Israelul.

Militarii americani, desfasurati la granita Iordaniei cu Siria

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, este ingrijorat de frontul ce s-a deschis in sudul tarii si care ar putea ajunge la Damasc, periclitand „alegerile libere”.

Deschiderea unui front spre Damasc

Sub acoperirea exercitiului militar, SUA au trimis vreo 6.000 de soldati in Iordania, la granita cu Siria, iar ceilalti desfasurati de-a lungul frontierei, cei mai multi in Israel. Exercitiile debuteaza la 25 mai si se preconizeaza a se incheia la 8 iunie, timp in care in zona se desfasoara lupte intre armata siriana regulata, cu influx de luptatori Hezbollah intrati din Liban si mujahedinii anti-Assad, antrenati de americani si iordanieni. Insa, acestia din urma, fara arme performante, nu reusesc sa inainteze si sa cucereasca orasul Quneitra, punct-cheie pentru alimentarea cu luptatori Hezbollah. Pentru regim, pierderea oraselor Nawa si Quneitra inseamna un posibil front direct spre Damasc, pentru rasturnarea regimului.

Sistemul antiracheta Aegis, in Mediterana

Pe langa americani, iordanieni si israelieni, fortele aliate angajate in exercitiul Juniper Cobra mai dispun de 6.000 de soldati ce tin de US European Command si 1.000 de militari ce coordoneaza scutul antiracheta. In Mediterana se afla nave americane dotate cu sistemul Aegis, iar in acest weekend vor sosi in portul iordanian Aqaba nave americane de desant. Miercuri, un contigent de luptatori Hezbollah a sosit in sudul Siriei, pentru a spori trupele lui Assad in luptele pentru Quneitra. Sosirea luptatorilor Hezbollah in Golan este un motiv pentru Israel de a intreprinde operatiuni militare pentru a-si apara granita. Iordania a desfasurat divizii mecanizate si blindate de-a lungul celor 380 de kilometri de granita cu Siria.

author avatar
Adina Mutar
312 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger