AcasăNews13.000 de persoane spanzurate intr-o inchisoare siriana

13.000 de persoane spanzurate intr-o inchisoare siriana

Amnesty International a acuzat, ieri, regimul lui Bashar al-Assad de ”politica de exterminare” aplicata in perioada 2011-2015 in inchisoarea guvernamentala Saydnaya, aflata in apropiere de Damasc.

Potrivit raportului A.I. bazat pe marturiile a 84 de oameni (detinuti, gardieni, judecatori) in perioada amintita, cel putin odata pe saptamana, grupuri de pana la 50 de detinuti erau scoase din celule pentru ”procese arbitrare”. Oamenii erau batuti si apoi spanzurati ”noaptea, in secret”. ”In timpul procesului, aveau ochii acoperiti si nu stiau cand si cum vor muri pana nu li se punea funia in jurul gatului”, a denuntat ONG-ul. ”Ii lasau (spanzurati) 10-15 minute”, a marturisit un fost judecator care asista la executii. ”In cazul celor mai tineri, a caror greutate nu era suficienta pentru a se instala decesul, asistentii calailor ii trageau de picioare pentru a le rupe gatul”, a indicat martorul. Majoritatea victimelor erau civili, considerati ca ”opozanti ai regimului Assad”. Denuntand ”crime de razboi” si ”crime impotriva umanitatii”, A.I. arata ca mii de prizonieri se aflla detinuti in inchisoarea Saydnaya, unul din cele mai importante centre de detentie din Siria. Marturind orori inimaginabile, fostii prizonieri au relatat si ca auzeau, noaptea, horcaielile celor spazurati pe banda rulanta in diverse aripi ale inchisorii. Anterior, A.I, a indicat ca numarul persoanelor ucise in inchisorile guvernamentale din Siria era estimat la 17.700, incepand cu martie 2011. Actuala cifra de 13.000 de morti numai intr-o singura inchisoare pune numarul crimelor intr-o noua lumina. Anul trecut, ONU a acuzat regimul Assad de politica de ”exterminare” in inchisori. Din 2011, peste 310.000 de oameni au fost ucisi si milioane au luat drumul exilului.

Muscatura, noua pedeapsa ISIS pentru copii

O tanara din orasul irakian Mossul a relatat pentru Sputnik practicile barbare ale teroristilor Statului Islamic, in particular cele ale femeilor-teroriste ale brigazii ”al Hansa” insarcinate cu supravegherea ”aplicarii regulamentelor islamice”. Ea a povestit cazul a doua fete, torturate pana la moarte pentru ca au fost observate udand flori. Jihadistii le-au cerut parintilor lor sa aleaga pedeapsa: biciuirea sau muscatura. Acestia au ales ultima varianta, crezand ca minorele vor fi muscate de un om. In realitate, teroristii inventasera un fel de maxilar metalic care provoca rani masive si care le-a provocat victimelor decesul. La ora actuala, Mossul-est este controlat de ISIS, unde se afla 750.000 de civili, potrivit ONU.

author avatar
Tudor Borcea
364 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger