AcasăNews126 de ani de la nasterea lui Mies van der Rohe, arhitectul...

126 de ani de la nasterea lui Mies van der Rohe, arhitectul lumii moderne

Ludwig Mies van der Rohe nascut la 27 martie 1886 cu numele Maria Ludwig Michael Mies a fost unul dintre cei mai influenti arhitecti ai secolului 20, un adevarat modernist german omagiat astazi de Google, printr-un logo special.

Mies van der Rohe, la fel ca multi alti arhitecti contemporani, a incercat sa genereze un stil arhitectural care sa reprezinte epoca in care se afla lumea, modernismul robust, inflacarat, asa cum alti mari arhitecti ai vremurilor trecute s-au remarcat in stilul gotic, cel renascentist si cel baroc.

Astfel, Mies van der Rohe a creat un stil reprezentativ pentru secolul 20, emblematic prin claritate si simplitate, cladirile proiectate de el utilizand materiale moderne, asa cum ar fi otelul industrial si sticla plana cu ajutorul carora a definit spatii si suprafete elegante, suple si austere in acelasi timp. Arhitectul german, mai ales in perioada americana a creatiei sale, a dezvoltat pana la simplitatea maxima, specifica doar maestrilor, utilizarea produselor industriale de serie (otelul, sticla, betonul armat, metale si aliaje dure), initiata de Gropius si el in perioada lor Bauhaus, pentru a crea o arhitectura esentializata, cu o mare putere de sugestie.

Mies a numit acest stil arhitectural propus de el, „arhitectura piele si oase”. Altii au numit-o „mai putin este mai mult”, conform „less is more / Weniger ist mehr”. In sfarsit, altii au denumit-o „Dumnezeu este in detalii”, conform „God is in the details / Gott steckt im Detail”.

Viata lui Mies van der Rohe

Mies inceput ca ucenic in atelierul de prelucrat piatra al tatalui sau, apoi a lucrat la diverse firme locale de design iniante de a se muta la Berlin, unde a intrat in firma de decorari interioare a lui Bruno Paul. Si-a inceput cariera arhitecturala ca ucenic in studioul lui Peter Behrens, intre 1908 si1912, unde a luat contact cu teoriile designului contemporan lui, privite din perspectiva ansamblului cultural german. In ciuda lipsei sale de educatie intr-un colegiu sau universitate, talentul sau a fost rapid recunoscut primind frecvent comenzi personale.

Fiind fizic impozant, deliberativ si reticent, Ludwig Mies s-a renumit, ca o parte a rapidei sale transformari din fiul unui comerciant intr-un arhitect si designer care se adresa elitei Berlinului, adaugandu-si particula nobiliara „van der Rohe”. Si-a inceput cariera independenta profesionala designand pentru clasa mijlocie instarita case in „bun” stil german traditional. In aceasta perioada a vietii sale, admira proportiile largi si volumetria cubica simpla a lucrarilor arhitectului Karl Friedrich Schinkel, care produsese la inceputul secolului al 19-lea numeroase cladiri in stil prusian neo-clasic. In acelasi timp, dispretuia fatis eclectismul, respectiv clasicismul aglomerat si heterogen al perioadei de trecere dintre secolele al 19-lea si al 20-lea.

author avatar
Ciprian Purice
1.311 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger