AcasăNews119 emigranti salvati in Mediterana de Politia de Frontiera Romana

119 emigranti salvati in Mediterana de Politia de Frontiera Romana

Nava ”Stefan cel Mare” a facut diferenta intre viata si moarte

Oamenii au fost salvati dintr-o barca gonflabila de mici dimensiuni de nava ”Stefan cel Mare”, aflata in misiune in Italia in cadrul Operatiunii Maritime Comune EPN Triton 2015/Triton 2016, coordonata de Agentia Frontex.

Nava ”Stefan cel Mare” a facut diferenta intre viata si moarte

Obiectivul operatiunii Triton, in cadrul proiectului Reteaua Europeana de Patrulare (EPN) este contracararea migratiei ilegale, cautarea si salvarea persoanelor aflate in dificultate pe mare la frontiera externa a UE. Potrivit Politiei de Frontiera, marti, nava ”Stefan cel Mare”, aflata in misiune de patrulare in cadrul Operatiunii Maritime Comune Triton 2015/Triton 2016 coordonata de Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale statelor membre ale Uniunii Europene (FRONTEX), a primit, marti, in jurul orei 18.00, o solicitare de la Centrul Maritim de Coordonare (MRCC Rome) pentru a salva peste 100 de persoane aflate pe o ambarcatiune gonflabila, in pericol de scufundare in Marea Mediterana. ”In jurul orei 22.00, nava «Stefan cel Mare» a Politiei de Frontiera Romane a localizat ambarcatiunea gonflabila la bordul careia se aflau peste 100 de persoane. In urma evaluarii situatiei de la fata locului (temperatura scazuta, supraaglomerarea barcii si riscul iminent de a se scufunda) politistii de frontiera romani au decis ca persoanele sa fie aduse la bord. Astfel, toti cei 119 imigranti au fost transferati la bordul navei «Stefan cel Mare», unde personalul Politiei de Frontiera Romane le-a acordat asistenta si primul ajutor”. Imigrantii, intre care 34 de copii, erau deshidratati si prezentau simptome de hipotermie si au declarat ca provin din Gambia, Senegal, Guineea Bissau, Liberia, Camerun, Sierra Leone si Mali si ca intentionau sa ajunga in Spatiul Schengen. Miercuri, ”Stefan cel Mare” a ajuns in portul italian Lampedusa, unde emigrantii au fost debarcati si preluati de autoritatile italiene.

24 de suflete au pierit in Marea Egee

24 de emigranti, intre care zece copii, au pierit inecati, ieri, in largul insulei grecesti Samos, in Marea Egee, iar alte 11 persoane sunt date disparute, potrivit unui bilant al garzii de coasta, informeaza RTBF. Nave grecesti si ale agentiei Frontex au desfasurat operatiuni de cautare a celor disparuti. O ambarcatiune din lemn care transporta 45 de persoane a naufragiat in largul insulei Samos, apropiata de coastele occidentale turcesti din Egee. Aceasta noua drama se adauga unor naufragii succesive care au avut loc in ultimele zile in Marea Egee. De la inceputul anului, 42.240 de persoane au sosit in Europa via Mediterana, 84% fiind refugiati din zone de conflict.

Suedia vrea sa expulzeze 80.000 de emigranti

Autoritatile suedeze planifica expulzarea unui numar de pana la 80.000 de emigranti care au ajuns pe teritoriul tarii in 2015 si a caror cerere de azil a fost respinsa, a declarat ministrul de Interne, Anders Ygeman, informeza Belga News. ”Vorbim de 60.000 de persoane dar numarul ar putea creste la 80.000”, a spus Ygerman, precizand ca guvernul a cerut politiei si Biroului de migratie sa organizeze aceste expulzari. In 2015, 163.000 de refugiati au depus cerere de azil in Suedia, o tara cu 80 de milioane de locuitori.

author avatar
Tudor Borcea
132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger