Cauta

112 inversat pentru alerta terorista

Parlamentul European a votat ieri adoptarea unui pachet legislativ care include punerea in practica a unui sistem de alerta pentru cetateni in caz de atentat sau catastrofe naturale care au loc in apropierea lor.

Un nou tip de SMS va aparea Atentie un atentat terorist are loc in apropierea dumneavoastra

Dispozitivul s-ar putea sprijini pe tehnologia folosita pentru sistemul de apel unic in Europa (112). ”Atentie, un atentat terorist are loc in apropierea dumneavoastra”: acesta este tipul de SMS pe care europeni il vor putea primi pe telefoane. Deputatii au aprobat pachetul de telecomunicatii care limiteaza costurile apelurile intra-UE, face retele 5G posibile pana in 2020 si creeaza un sistem de alerta pentru situatii de urgenta.Eurodeputatii au dorit integrarea acestei masuri dupa recentele atentate comise in Europa. Ei au denuntat absenta unor sisteme de alerta publica eficace in statele membre si la nivelul UE. Unele retele sociale (Facebook) au asemenea sisteme dar ele sunt limitate (numai catre persoanele membre) si deseori tardive, de aceea scopul acestui pachet legislativ este informarea ansamblului populatiei, via un sistem de comunicatii national. Un amendament propune utilizarea unei aplicatii sau trimiterea de SMS:  este vorba de crearea unui ”112 inversat” (pe principiul actualului numar de urgenta, numai ca ”urgentele” ii vor alerta pe cetateni), sistem care trebuie sa fie accesibil, transfrontalier si care sa acopere ansamblul UE. Pentru alertarea publicului in caz de pericol iminent, in curs, sau in caz de situatie de urgenta absoluta in mai multe state membre.

5G pentru toata lumea

Statele membre vor avea 42 de luni pentru a pune sistemul in functiune dupa intrarea in vigoare a directivei, eurodeputatii lasand la latitudinea fiecarui stat modalitatea de implementare. Numarul unic 112 a fost decis de UE in 1991. In ciuda acestui avantaj, numarul nu este cunoscut in multe tari europene. Potrivit unui studiu Eurobarometru din martie 2016, doar 27% din cetatenii UE au indentificat corect acest numar de urgenta. Pe de alta parte, legislatia adoptata ieri limiteaza apelurile catre o alta tara UE la 19 centi/minut si la 6 centi pentru mesaje text (SMS) incepand de astazi, facand accesibil contactul cu cei dragi in alte state membre UE pentru toata lumea. De asemenea, protejeaza mai bine utilizatorii de smartphone-uri, inclusiv utilizatorii de servicii web (Skype, WhatsApp etc.) si intareste cerintele de securitate, inclusiv criptarea. Statele membre vor trebui sa faciliteze si lansarea retelei 5G, prin punerea la dispozitie a spectrului adecvat pana in 2020, pentru a avea o retea de 5G in cel putin un oras major din fiecare tara UE pana in acel an.

Ultimele stiri

  • O autostradă din China s-a prăbușit. Cel puțin 19 morți/Imagini impresionante de la locul dezastrului – VIDEO
  • Zeljko Kopic: „Ei nu ar trebui să mai fie parte din clubul Dinamo!”
  • Diana Șoșoacă poate candida la Primăria Capitalei. „Răsturnare de situație! Mi s-a admis candidatura!”
  • Noi vești despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic. Unde se află internat marele artist
  • Simonis, despre candidatura lui Popescu Piedone. „Ar trebui să se gândească, poate, la un exit”
  • Comunicat de presă Comuna RADOVAN
  • Publicarea anuntului de autorizatie de construire intr-un ziar de larga raspandire – este necesara?
  • Marcel Ciolacu anunță toleranță zero pentru „păcănele”. Începe marea curățenie!
  • Turcescu și Gușă s-au luat la trântă cu un monstru pervers și ticălos
  • Cum riscă bucureștenii să plătească amendă chiar dacă au plătit parcarea prin SMS
  • Exit mobile version