AcasăNewsBihor: 73 de kilograme de minereu de uraniu au disparut dintr-un depozit

Bihor: 73 de kilograme de minereu de uraniu au disparut dintr-un depozit

(foto: a1.ro)

ANCHETA la Bihor, dupa ce 73 de kilograme de minereu de uraniu au disparut dintr-un depozit din Stei. Autoritatile sustin ca populatia nu trebuie sa se alarmeze, pentru ca recipientele care au fost sustrase ar contine o concentratie redusa de material radioactiv.

(foto: a1.ro)

Politia ancheteaza disparitia a opt tuburi continand minereu de uraniu din depozitul de la Stei al Companiei Nationale a Uraniului (CNU), informeaza RealitateaTV. Sesizarea a fost facuta miercurea trecuta, insa, potrivit purtatorului de cuvant la IPJ Bihor, recipientele cu minereu de uraniu ar fi putut fi sustrase chiar si cu mai multe luni in urma.

Potrivit autoritatilor, populatia nu are motiv sa se teama. Tuburile „contin minereu de uraniu cu o concentratie de maxim 3%. Populatia trebuie sa stie ca nu are de ce sa fie alarmata. Sesizarea a fost facuta in 26 octombrie si verificam sa vedem data disparitiei, pentru ca nu a fost precizata, putea sa aiba loc chiar si in urma cu mai multe luni. Suntem in stadiu avansat al anchetei, avem un cerc de suspecti”, a declarat Alina Dinu, purtator de cuvant al IPJ Bihor, in direct postul amintit.

Materialul radioactiv disparut in Bihor era depozitat in opt tuburi metalice speciale, lungi de 3,5 metri, depuse intr-un depozit de beton aflat in zona industriala a orasului Stei. Cazul este cercetat de Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase al Politiei Judetene Bihor, dar si de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare.

149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger