Cauta

100 milioane de euro de la stat, pentru pacienții de lux tratați în clinicile din UE

Anul trecut, pacienții de lux ai României care se tratează în străinătate pe contribuții românești la asigurările de sănătate au consumat din buget 100 de milioane de euro. Banii puteau fi utilizați pentru salvarea bolnavilor de cancer din țară, care nu au acces la tratamentele scumpe, dar eficiente.

Cele mai multe Formulare E 112 s au emis în 2018 pentru boli ale sistemului circulator

În timp ce spitalele din România se confruntă cu o subfinanțare cronică, al cărei efect este o creștere a mortalității bolnavilor, 100 de milioane de euro sunt trimiși, anual, către clinicile din Europa. Acolo merg românii din categoria I, care plătesc o sumă infimă contribuție la sistemul de asigurări de sănătate din țară și beneficiază de tratamente de lux în spitalele europene. Și nu vorbim aici de formularul E112, în care intră copii și adulți care suferă de boli grave ce nu pot fi vindecate în țară, ci de oameni care se duc special să se trateze în țările Uniunii Europene doar pentru că legea le permite. Din păcate, banii pentru aceste tratamente, și vorbim de mii și zeci de mii de euro facturați pentru un pacient tratat în UE, sunt plătiți din bugetul asigurărilor de sănătate din România. Dintre cei care beneficiază de tratamente în afară plătiți cu bani din România se află și cei din diaspora, pentru care statul român a plătit anul trecut aproape 50 milioane de euro. Aceștia preferă să se asigure în țară, unde plătesc circa 230 de lei pe lună, decât în Germania, de exemplu, unde asigurarea de sănătate este de peste 350 de euro pe lună.

87.417, numărul românilor privilegiați

Potrivit raportului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în 2018 au fost plătiți 100 milioane de euro pentru tratamentul în UE a 87.417 de români. Dintre aceștia, doar 1.023 au fost beneficiari ai formularului E112, cu tratament planificat pe urgență medicală. Ceilalți s-au încadrat la servicii medicale acordate în perioada șederii temporare, 30.495 pacienți cu o sumă de aproape 50 milioane de euro, și la servicii medicale acordate asiguraților cu reședința pe teritoriul altui stat membru UE/SEE/Elveția, 55.899 pacienți pentru care statul român a plătit alte 50 milioane de euro. În clasamentul județelor cu cei mai mulți pacienți care s-au tratat în țările Uniunii Europene, pe primul loc s-a situat județul Timiș, pentru care CNAS a plătit circa 10 milioane de euro, pe locul doi, București, cu 9 milioane de euro, și județul Bihor, pe locul trei, cu aproape 7 milioane de euro alocați. Țările în care pacienții români au ales să se trateze au fost, în ordine descrescătoare, Ungaria, Austria, Germania și Franța. În ce privește numărul pacienților de pe teritoriul UE care s-au tratat în România acesta a fost de 7.091, iar valoarea serviciilor medicale decontate a fost sub două milioane de euro.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version