AcasăNews100 milioane de euro de la stat, pentru pacienții de lux tratați...

100 milioane de euro de la stat, pentru pacienții de lux tratați în clinicile din UE

Cele mai multe Formulare E 112 s-au emis, în 2018, pentru boli ale sistemului circulator

Anul trecut, pacienții de lux ai României care se tratează în străinătate pe contribuții românești la asigurările de sănătate au consumat din buget 100 de milioane de euro. Banii puteau fi utilizați pentru salvarea bolnavilor de cancer din țară, care nu au acces la tratamentele scumpe, dar eficiente.

Cele mai multe Formulare E 112 s au emis în 2018 pentru boli ale sistemului circulator

În timp ce spitalele din România se confruntă cu o subfinanțare cronică, al cărei efect este o creștere a mortalității bolnavilor, 100 de milioane de euro sunt trimiși, anual, către clinicile din Europa. Acolo merg românii din categoria I, care plătesc o sumă infimă contribuție la sistemul de asigurări de sănătate din țară și beneficiază de tratamente de lux în spitalele europene. Și nu vorbim aici de formularul E112, în care intră copii și adulți care suferă de boli grave ce nu pot fi vindecate în țară, ci de oameni care se duc special să se trateze în țările Uniunii Europene doar pentru că legea le permite. Din păcate, banii pentru aceste tratamente, și vorbim de mii și zeci de mii de euro facturați pentru un pacient tratat în UE, sunt plătiți din bugetul asigurărilor de sănătate din România. Dintre cei care beneficiază de tratamente în afară plătiți cu bani din România se află și cei din diaspora, pentru care statul român a plătit anul trecut aproape 50 milioane de euro. Aceștia preferă să se asigure în țară, unde plătesc circa 230 de lei pe lună, decât în Germania, de exemplu, unde asigurarea de sănătate este de peste 350 de euro pe lună.

87.417, numărul românilor privilegiați

Potrivit raportului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în 2018 au fost plătiți 100 milioane de euro pentru tratamentul în UE a 87.417 de români. Dintre aceștia, doar 1.023 au fost beneficiari ai formularului E112, cu tratament planificat pe urgență medicală. Ceilalți s-au încadrat la servicii medicale acordate în perioada șederii temporare, 30.495 pacienți cu o sumă de aproape 50 milioane de euro, și la servicii medicale acordate asiguraților cu reședința pe teritoriul altui stat membru UE/SEE/Elveția, 55.899 pacienți pentru care statul român a plătit alte 50 milioane de euro. În clasamentul județelor cu cei mai mulți pacienți care s-au tratat în țările Uniunii Europene, pe primul loc s-a situat județul Timiș, pentru care CNAS a plătit circa 10 milioane de euro, pe locul doi, București, cu 9 milioane de euro, și județul Bihor, pe locul trei, cu aproape 7 milioane de euro alocați. Țările în care pacienții români au ales să se trateze au fost, în ordine descrescătoare, Ungaria, Austria, Germania și Franța. În ce privește numărul pacienților de pe teritoriul UE care s-au tratat în România acesta a fost de 7.091, iar valoarea serviciilor medicale decontate a fost sub două milioane de euro.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
272 afisari

1 COMENTARIU

  1. De asta îl iubesc diasporenii pe johannis! Că le permite plata a 50 euro/luna in loc de 350 euro,si apoi se trateaza la clinici de lux în vestul UE,din banii poporenilor amărîți ce muncesc și traiesc în România.100 MILIOANE DE EURO pt. diasporeni..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger