AcasăNews100 de miliarde de metri cubi de gaze pleaca din Marea Neagra....

100 de miliarde de metri cubi de gaze pleaca din Marea Neagra. Nici unul in Romania

Gazele din platforma continentala a Marii Negre vor fi extrase incepand cu anul 2019, dar nu vor ajunge la noi

Depozitul urias de gaze descoperit in Marea Neagra, in zona Neptun, nu va aduce nimic Romaniei, cu exceptia redeventelor.

Gazele din platforma continentala a Marii Negre vor fi extrase incepand cu anul 2019 dar nu vor ajunge la noi

Intregul zacamant va fi exploatat de companiile Exxon Mobil, Lukoil si OMV si este estimat a avea intre 48 si 82 miliarde metri cubi de gaze naturale. Aceste companii au exagerat mult valoarea cheltuielilor legate de prospectare si au minimalizat in mod deliberat valoarea reala a resurselor identificate pentru a prezenta unor guvernem cifre din care sa rezulte ca investitiile societatilor straine sunt uriase si extrem de riscante, in timp ce beneficiile sunt foarte mici.

Luati cu redevente

Companiile nu vor da nimic Romaniei, cu exceptia redeventelor, iar acest lucru a fost decis printr-un proiect de guvern initiat pe vremea tehnocratului Dacian Ciolos, completat si aprobat de cele doua guverne PSD conduse de Sorin Grindeanu si Mihai Tudose. Proiectul a trecut si de Senatul Romaniei, urmand ca in aceste zile sa aiba loc o dezbatere si in Camera Deputatilor, care este camera decizionala. Titularii acordurilor petroliere au obligatia ca cel putin o patrime din numarul total de angajati utilizati in vederea acordurilor petroliere sa fie cetateni romani cu rezidenta fiscala in Romania. Acest lucru este insa greu de crezut ca se va intampla intrucat nici forarea, nici asamblarea conductelor pe fundul Marii Negre si nici conductele de pe litoral nu presupun sub nici o forma munca specializata care ar putea fi rezovata de romani. Mai mult, echipamentele cu care vor fi extrase gazele din Marea Neagra vor fi fabricate si in Romania. Contractul a fost adjudecat de catre consortiul format din OneSubsea UK si Cameron Romania SRL, in urma unei proceduri de negociere competitiva. OneSubsea UK este filiala britanica a companiei americane omonime din Houston, Texas, si are peste 5.000 de angajati in 23 de tari. Cameron Romania SRL detine doua fabrici de echipamente petroliere in Romania, la Campina si Ploiesti. Pe de alta parte, conform altor surse, cele 48-82 miliarde de metri cubi de gaze de la Nepun Deep s-ar putea sa fie in realitate… 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.459 afisari

1 COMENTARIU

  1. Era de asteptat aceasta stare de lucru,fiind vorba de o colonie,ne alegem cu praful de pe toba.O sa traim din ce in ce mai bineeeee.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger