AcasăNews„Taxa Robin Hood” scumpeste benzina si curentul

„Taxa Robin Hood” scumpeste benzina si curentul

Ministerul Finantelor vrea sa puna in aplicare din 2013 taxarea profiturilor exceptionale ale firmelor din domeniul energetic. Masura  ar putea duce la scumpirea carburantilor, gazelor si a energiei electrice.

Liviu Voinea sustine ca „taxa Robin Hood” se va aplica firmelor cu profituri uriase

Masura, cunoscuta in lume drept „Taxa Robin Hood” s-a aplicat in mai multe state din lume, dar numai pe termen limitat.

Oficialii de la Bucuresti nu au precizat exact motivul aplicarii „taxei Robin Hood” in Romania, mentionand doar ca ar putea fi o urmare fireasca a liberalizarii preturilor la energie electrica si gaze din 2013. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, considera ca liberalizarea acestor preturi va lovi direct in cei cu venituri mici, iar instituirea taxei ar face ca anumite sume sa se poata intoarce, prin bugetul de stat, la cei cu venituri reduse. „Avem in vedere combinarea politicilor fiscale cu masuri de protectie fiscala”, a precizat Voinea.

Efecte contrare

Taxa este agreata cu FMI si Comisia Europeana, dar ar putea avea efect contrar, deoarece nicio firma nu accepta diminuarea profitului fara sa ia masuri de mentinere a nivelului veniturilor conform planului de afaceri, elaborat pe mai multi ani. Drept urmare,  OMV Petrom, unul dintre principalii actori pe piata gazelor, nu va sta cu mainile in san, ci, aproape sigur, va ajusta preturile, inclusiv ale carburantilor, pentru a-si mentine in grafic angajamentele financiare fata de compania-mama de la Viena. La randul sau, si Enel va fi obligata sa umble la pretul energiei electrice, in cazul in care va raporta profituri mari. Or, scumpirea carburantilor, gazelor si a curentului va duce la majorari in lant ale tuturor preturilor si va afecta inflatia si nivelul de trai.

author avatar
Arpad Dobre
228 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger