AcasăNews„Printesa gazului”, condamnata pe mana „baietilor destepti”

„Printesa gazului”, condamnata pe mana „baietilor destepti”

Fost premier, Timosenko a fost condamnata la sapte ani de inchisoare pentru semnarea unui contract cu Rusia de livrare de gaze catre Ucraina la un pret exorbitant.

Iulia a ascultat verdictul, avand-o alaturi pe fiica sa, Evghenia, care a tinut-o de mana

Contractul a fost semnat in 2009 de Naftogaz cu Rusia, iar Timosenko, in calitate de premier al Ucrainei, „si-a folosit autoritatea si prerogativele legale in scopuri infractionale, comitand acte care ii depaseau in mod clar drepturile si autoritatea”, dupa cum reiese din rechizitoriu. Tribunalul a dat castig de cauza Naftogaz, care a depus plangere impotriva Iuliei, si a hotarat ca aceasta sa plateasca pierderile companiei in valoare de aproape 200 de milioane de dolari.  Premierul Putin a reactionat imediat, sustinand ca acel contract a fost legal. A fost chiar mai mult!

De la inchirieri de casete la „Printesa gazului”

Ascensiunea „economica” a Iuliei Timosenko i-a indreptatit pe multi analisti sa o treaca pe lista „baietilor destepti” ai KGB, care continea oameni de incredere pentru a beneficia de „imprumuturi” necesare relansarii economiilor greoaie ale satelitilor URSS. Din care, evident, trebuia platita Rusiei o „taxa de protectie”. Cei din domeniul petrolului si gazelor naturale aveau o singura interdictie, aceea de a nu intra in politica, si o singura indatorire:  de a favoriza Rusia. In 1989, Iulia si sotul ei au deschis o firma de inchirieri casete video. Dupa care a facut un salt colosal infiintand „Corporatia Ucraineana a Petrolului”, cu Iulia director general. Din 1995, a fost presedinte al „Sistemelor Unite ale Energiei”, o companie privata care era principalul importator al gazului rusesc, in legaturi stranse cu corporatia Gazprom. In aceasta perioada a fost poreclita „Printesa gazului”. Se spunea ca nici nu vorbea ucraineana, ci numai limba rusa.

A pierdut lupta cu „baietii destepti”

A devenit unul dintre „oligarhii” ucraineni, intrand si in clasamentul Forbes, ca a treia dintre cele mai puternice femei ale lumii. Revolutia „portocalie” a scos-o din schema stabilita, crezand ca are putere sa faca orice. In primul rand, a intrat in politica, apoi s-a luat de „colegii” oligarhi din industrie, neiertandu-i de plata pentru energie electrica. Asa a ajuns de la a treia cea mai puternica femeie din lume, la femeia singura, care a pierdut lupta cu „baietii destepteti” si a ramas cu sotul ei, Alexander, si fiica sa, Evghenia, care a tinut-o de mana la proces. Dar care, cand maica-sa se va duce la inchisoare, se va retrage in bratele sotului, Sean Carr, solistul trupei britanice „Death Valley Screamers” („Cei care tipa in Valea Mortii”)! Iar sotul, cine stie, poate se intoarce la casete. Ce sinistru!

author avatar
Adina Mutar
356 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger