AcasăNews„Oamenii americanilor”, panicati de abandonarea generalului Van

„Oamenii americanilor”, panicati de abandonarea generalului Van

Mitul protectiei americane se spulbera si in Romania!

Cu toate serviciile lor secrete care au in spate bugete de multe ori mai mari chiar decat cele ale unor guverne nationale, occidentalii nu au reusit nici sa „simta” puciul de peste Bosfor, dar nici macar sa aiba vreo reactie la razbunarea „sultanului” Erdogan, multumindu-se sa numeasca linsajul public a sute de inalti ofiteri ai armatei turce doar un „posibil raspuns disproportional”!

Mitul protectiei americane se spulbera si in Romania!

Insa nu acest aspect ii ingrijoreaza acum cel mai tare pe multi dintre politicienii romani sau oamenii din sistem care tremura serios la Bucuresti, dupa ce pana mai ieri faceau parada lingand „clanta” Ambasadei SUA, vorba „batranului” Basescu. De asemenea, nici faptul ca s-a prabusit fantomaticul „flanc estic” sau ca „flota lui Iohannis” la Marea Neagra a disparut inca dinainte de a primi aprobarea NATO nu-i ingrijoreaza pe acestia precum faptul ca americanii i-au intors spatele generalului turc Bekir Ercan Van. Si ingrijorarea este de inteles mai ales ca, dupa cum sustin sursele noastre, se stia ca Van este pe fata „omul americanilor”, avand o influenta majora in colaborarea informationala cu ofiterii de legatura de peste Ocean.

Precedentul Incirlik

Dupa ce „fuga lui Pacepa” nu doar ca l-a terminat psihic pe dictatorul Ceausescu, dar a si insamantat in mintile romanilor ideea ca americanii nu te lasa la greu, orice ar fi, a fost suficient ca un functionar al Administratiei SUA sa dea un aviz negativ, pentru ca pana si cei mai inversunati filo-americani de la Bucuresti sa ramana acum serios pe ganduri. Mai ales cei care dovedisera in ultima vreme o pozitie transanta in apele tulburi ale vietii politice, dar si ale sistemului din Romania. Numai ca, iata, generalul Bekir Ercan Van a cerut azil politic in SUA. Si nu cred ca exista vreun analist, cu exceptia celor de la Moscova, care sa se indoaie vreo clipa ca nu il va primi. Pentru ca Van face parte din „elita kemalista”, adica dintre sutele de ofiteri turci care sunt pregatiti anual in SUA, la celebra Academie Militara West Point. Unde, de altfel, a si fost coleg cu multi dintre actualii conducatori ai informatiilor militare din SUA, ceea ce si poate explica, intr-o buna masura, succesul sau in cariera profesionala. Pentru ca Bekir Ercan Van a fost pana zilele trecute nu doar un simplu general al armatei turce, ci chiar comandantul bazei „americane” de la Incirlik. Adica a uneia dintre cale mai secretizate unitati ale NATO, de unde se coordoneaza atacurile coalitiei conduse de SUA impotriva celui mai inversunat inamic al momentului, ISIS. Si tot baza de la Incirlik, condusa de Van, gazduieste si  cel mai impresionant arsenal de la arme nucleare ale Statelor Unite ale Americii din intreaga lume. Deci, pentru a intelege mai bine rolul jucat de generalul Van, se poate spune ca acesta era omul cel mai apropiat de SUA din toata aceasta parte a lumii, care se afla in contact permanent cu cei mai inalti comandanti militari americani. Si tocmai generalului Van i-au intors spatele americanii, ceea ce poate reprezenta un precedent periculos in acest sens.

Lasati din brate

De altfel, acesta si este mesajul subliminal pe care l-au decodificat cu aceasta ocazie multi dintre romanii care au ajuns sa dea din coate pentru a se putea afisa si ei drept „omul americanilor” in Romania. Insa acum asteapta cu sufletul la gura si decizia de la Washington cu privire la cererea de extradare a clericului Fethullah Gulen. Care, daca va fi aprobata, ar putea spulbera definitiv mitul protectiei americane…

author avatar
Catalin Tache
1.859 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger