AcasăNews„Grexit” va declansa razboi civil in Grecia si falimentul UE

„Grexit” va declansa razboi civil in Grecia si falimentul UE

Rafuiala dintre protestatarii greci si politie se va transforma in razboi intre civili si armata

Iesirea Greciei din zona euro este o chestiune de timp, crede majoritatea analistilor economici din lume, care avertizeaza ca „Grexit” va duce la razboi civil si falimente in lant in UE.

Rafuiala dintre protestatarii greci si politie se va transforma in razboi intre civili si armata

Desi autoritatile de la Bruxelles au dat miercuri asigurari ca Grecia este si trebuie sa ramana in zona euro, mai toate statele dezvoltate ale UE au inceput sa se pregateasca pentru un „Grexit”. Iata un „desfasurator” al previziunilor mai multor analisti financiar-bancari de la banci din UE si din SUA, ordonate in 13 pasi, din momentul iesirii Greciei din zona euro:

  1. Grecia adopta o lege a cursului de schimb pentru noua drahma, care va deveni mijloc legal de plata.
  2. Statul elen trebuie sa adopte legi care sa impiedice transferul banilor (valute din depozite) in strainatate.
  3. Binenteles, grecii vor face tot posibilul sa „sunteze” aceste legi. Neincrederea in noua drahma va duce la inflorirea pietei negre a valutistilor.
  4. Noua drahma se va deprecia galopant fata de restul valutelor. Aceasta va destabiliza modul de viata al grecilor, in vreme ce preturile vor exploda chiar si la produsele de baza, iar economiile de o viata se vor evapora peste noapte.
  5. Razboi civil! Instabilitatea politica va face ravagii in Grecia. Oficialii guvernamentali sustin ca un razboi civil ar putea fi urmat de o lovitura de stat militara, iar armata va prelua puterea.
  6. Banca Centrala Europeana va intra sub „asediu” si va fi prinsa intre ciocan si nicovala, in incercarea de a mentine stabilitatea preturilor si a credibilitatii monedei euro.
  7. Bancile nationale ale statelor zonei euro vor inregistra pierderi imense, ajungand aproape de insolventa. Investitorii s-ar putea retrage din tarile respective, adancind si mai mult pierderile acelor state.
  8. PIB-ul Greciei se va prabusi cu 50%. Costurile unei tari slabe care mai si abandoneaza euro sunt uriase si se traduc in : falimentul tarii, falimentul marilor firme, prabusirea sistemului bancar si a comertului international al Greciei.
  9. Contaminare! Panica se va extinde in intreaga zona euro, provocand daune bancilor si guvernelor deopotriva. Concomitent, Italia, Spania si Portugalia vor inregistra dificultati imense in a gasi finantare.
  10. Panica in crestere ar putea duce la scurgeri masive de bani din bancile italiene si spaniole, daca BCE nu ia masuri restrictive drastice.
  11. Salvarea sistemului bancar european va duce la cheltuieli suplimentare alocate pentru Grecia, prin Fondul European de Stabilitate, pentru recapitalizarea bancilor grecesti.
  12. Moneda unica se va devaloriza notabil pe termen scurt. Iesirea Greciei din zona euro va spori teama investitorilor ca si alte tari membre ar putea proceda la fel.
  13. Grecia ar putea inregistra un nou faliment, in urma proceselor internationale intentate statului elen de investitori, pentru recuperarea valorii obligatiunilor de stat grecesti.
author avatar
Arpad Dobre
891 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger