AcasăNews„Grexit” ameninta Spania si Italia

„Grexit” ameninta Spania si Italia

Iesirea Greciei din zona euro, denumita pe scurt „Grexit”, va afecta puternic tari precum Spania si Italia, iar UE ar putea inregistra costuri de 1.000 de miliarde de euro. Finantistii prevad chiar izbucnirea unei noi crize mondiale.

Ministrii de finante ai statelor zonei euro vor dezbate oficial, saptamana viitoare, conditiile in care Grecia ar putea abandona, in mod ordonat, moneda unica. Desi nu este foarte clar ce pasi ar trebui sa urmeze Atena in acest sens, analistii estimeaza ca o iesire ordonata ar costa UE „doar” 300 de miliarde de euro, pe cand una dezordonata ar duce la costuri initiale de 1.000 de miliarde de euro.

Economia mondiala, in pericol

Robert Zoellick avertizeaza ca „Grexit” ar putea declansa o noua criza mondiala

Desi autoritatile de la Bruxelles ii tot dau inainte cu austeritatea care trebuie sa continue in zona euro, in general, si in Grecia, in special, efectele unei posibile „Grexit” deja se vad, prin deprecierea euro si caderea in recesiune a mai multor state UE. Presedintele american Barack Obama  este ingrijorat de soarta euro, care poate afecta grav SUA, iar seful Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a atras ieri atentia ca nu doar Grecia, ci, mai degraba, intreaga economie mondiala poate fi lovita de o criza ca in 2008. „Cea mai importanta problema nu va fi Grecia, ci Spania si Italia. Daca Grecia ar decide sa iasa din zona euro, efectele propagate in economia globala ar fi foarte grave, amintind de consecintele falimentului Lehman Brothers din septembrie 2008”, a spus Robert Zoellick. El a avertizat ca cel mai periculos lucru este pierderea increderii. „Te intalnesti cu momente de lipsa de lichiditate, care anunta ca ceva urmeaza sa se prabuseasca, fie companii, fie banci”, a spus Zoellick.

author avatar
Arpad Dobre
152 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger