AcasăNews„Gata cu Europa!” Neonazistii si extremistii au ocupat PE

„Gata cu Europa!” Neonazistii si extremistii au ocupat PE

Soc electoral in Europa! Popoarele au sanctionat partidele traditionale si au votat pentru Parlamentul European ori individuali, ori partide eurofobe.

„Nu Bruxelles”, deviza partidelor ce au intrat in PE

Partidul neonazist german NPD intra in PE pentru prima data in istorie, in timp ce Franta se preda Frontului National, al carui slogan este:„Gata cu Europa!”

Intrare libera, din lipsa de praguri

Creditat cu aproximativ 300.000 de voturi si un scor de 1 la suta, NPD a obtinut un loc, din cele 96, de cate dispune Germania in noul Parlament. Partidul de extrema-dreapta profita de o reforma a sistemului electoral german pentru alegerile europene, ce nu mai prevede un prag minim de intrare in Parlament. Un singur loc, dar conteaza, pentru ca se adauga celor cu acelasi program politic, bazat pe opozitie fata de pretentiile dominatoare ale Uniunii. Noul partid antieuro AfD, creat in primavara trecuta si care promoveaza in principal dizolvarea zonei euro, a atins 7 la suta, ceea ce i-a permis sa trimita sapte deputati in PE.

„Seism politic” in Franta si dincolo de ea

Presa europeana numea „seism politic” ascensiunea partidelor eurofobe la alegerile europene si in special cea a Frontului National, devenit primul partid din Franta. Consecintele nu sunt rezervate doar Frantei si invinsului Hollande. „Unda de soc creata de partidul Marinei Le Pen depaseste cu mult frontierele nationale”, scrie Liberation. „Este o amenintare reala pentru ideea europeana”. Logic, din moment ce sloganul partidului e „Nu Bruxelles! Gata cu Europa!”.

In Marea Britanie, a triumfat UKIP, Partidul pentru Independenta Marii Britanii, eurofob si populist. In Belgia, premierul Elio Di Rupo a prezentat luni, regelui Philippe, demisia Guvernului, in urma alegerilor legislative marcate de o victorie a nationalistilor flamanezi. Vin vremuri grele pentru Uniune.

author avatar
Adina Mutar
689 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger