AcasăNews„Faraonul” Morsi a starnit o noua revolutie in Egipt

„Faraonul” Morsi a starnit o noua revolutie in Egipt

Aceleasi organizatii care au luptat impotriva lui Mubarak vor sa-l dea jos pe Morsi

Presedintele egiptean, Mohamed Morsi, a dat un decret prin care isi acorda puteri nelimitate si de necontestat.

Aceleasi organizatii care au luptat impotriva lui Mubarak vor sa-l dea jos pe Morsi

Decretul lui Morsi interzice ca hotararile sale sa fie contestate de opozitie si interzice Curtii Judiciare sa dizolve Camera Superioara a Parlamentului, dominata de Fratii Musulmani.

„Ofiterii Armatei Egiptene”, impotriva lui Morsi

De asemenea, interzice dizolvarea adunarii de 100 de membri desemnati sa rescrie  Constitutia, de fapt sa introduca legea islamica Sharia, in varianta foarte stricta. Reprezentantul opozitiei egiptene, Mohamed ElBaradei, candva favorit al SUA, a declarat ca „Morsi a devenit un faraon al timpurilor noastre!” Drept urmare, judecatorii au intrat in greva, iar protestatarii au luat cu asalt Piata Tahrir. Mai multe birouri ale Fratilor Musulmani din Alexandria, Port Said, Ismailia, au fost incendiate. S-a format si un grup al „Ofiterilor Armatei Egiptene”, care i-a asigurat pe manifestanti ca le va apara „drepturile legitime”.

Americanii trimit trupe in Sinai

Morsi si-a calculat bine momentul acapararii puterii. Tocmai permisese americanilor sa trimita trupe in Sinai, care vor fi desfasurate saptamana aceasta. Scopul oficial este sa stopeze aprovizionarea Fasiei Gaza cu arme si rachete din Iran, dupa cum i-a promis Obama  premierului israelian, Benjamin Netanyahu, ca sa inceteze ofensiva impotriva palestinienilor.  Americanii vor instala si un sistem electronic de securitate in Canalul Suez si nordul peninsulei Sinai. Astfel, blocada asupra Fasiei Gaza se extinde si in Sinai, unde  ieri s-a produs  o explozie care a distrus o parte a cladirii serviciilor secrete din Rafah.

author avatar
Adina Mutar
158 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger