AcasăNews„Electorata”, o masura tarzie, cu impact zero

„Electorata”, o masura tarzie, cu impact zero

Bancherii si specialistii din domeniul fiscal atrag atentia ca mult-trambitata „electorata”, care ar reduce cu 35% valoarea ratelor bancare (nu cu 50%, cum promisese Victor Ponta), este o masura care se aplica prea tarziu si cu efecte apropiate de zero.

Electorata este dezamagitoare pentru Magda Sandulescu si Ionut Dumitru
Ionut Dumitru

Guvernul a lansat cu zgomot de fond preelectoral promisa restructurare a creditelor si reducerea taxarii pentru cei cu credite bancare mari si salarii mici (cum or fi luat imprumuturile…?), reunite generic sub denumirea „electorata”. Conform ordonantei privind facilitatea fiscala pentru restructurarea creditelor, sunt vizate persoanele cu venituri brute de cel mult 2.200 de lei/luna. Potrivit prevederilor actului normativ, deducerea fiscala  (reducerea nivelului impozitelor lunare) se aplica doar daca restructurarea vizeaza credite cu transe platite la timp sau cu intarzieri de cel mult 90 zile. Rata se va diminua cu maximum 35% (nu cu 50%, cum promisese Victor Ponta) , dar nu cu mai mult de 900 lei sau echivalentul in valuta. Deducerea se va acorda lunar, timp de doi ani, din ianuarie 2016, scutirea  de impozit fiind de maximum 144 de lei/luna. Aceste prevederi sunt considerate dezamagitoare de catre bancheri si de  Consiliul Fiscal.

Costuri suplimentare

Reprezentantii mediului bancar si-au manifestat nemultumirea fata de prevederile ordonantei. „Ne-ar fi ajutat foarte mult un instrument prin care statul ar deduce fiscal cheltuielile cu dobanda sau costurile aplicate lunar unui credit pentru anumite segmente de clienti, in special cei cu venituri reduse”, a spus directorul executiv al retelei de retail BCR, Magda Sandulescu. Ea sustine ca masura va avea un impact redus (spre deloc, am zice noi), deoarece clientii BCR au inteles ca amanarea unei dobanzi si cresterea perioadei de credit vine cu un cost suplimentar. Asadar, rostul  „electoratei” nu se regaseste in dorintele clientilor bancari.

Efecte negative

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, are, la randul sau, mari indoieli ca masura guvernului si-ar atinge scopul propus. El a facut un calcul, luand in considerare o valoare ramasa de rambursat in sase ani in suma de 26.651 lei si o rata medie a dobanzii de 10,2% fara diminuare de rata, rescadentare si suplimentare a deducerii fiscale. De asemenea, a efectuat un grafic in care rata lunara de plata este redusa cu 35% pe o perioada de doi ani, plus rescadentare si deducere fiscala. A rezultat ca, in cazul „electoratei”, dobanda scade la 9,6%/an in perioada mentionata, iar impozitul s-ar diminua in acelasi interval cu aproape 1.300 de lei. Din pacate, in urma prelungirii contractului, dobanda platita in plus va fi de peste 4.300 de lei, ceea ce face ca deducerea fiscala sa nu insemne nimic. „Masura va avea un impact apropiat de zero”, a precizat Ionut Dumitru, mentionand ca  demersul guvernului va fi prea putin atractiv pentru debitorii buni platnici (90% dintre acestia au intarzieri de maximum 15 zile).

author avatar
Arpad Dobre
327 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger