Cauta

„Efectul Tiriac”: Leul intra pe panta deprecierii

La cateva zile dupa ce omul de afaceri Ion Tiriac a prezis o depreciere masiva a leului in acest an, moneda nationala a luat-o, ieri, „la vale”. Cursul se apropie de 4,40 lei/euro si nici finantele publice nu o duc prea bine, deoarece au scazut incasarile la buget.

Ion Tiriac a avut gura aurita leul da primele semne de slabiciune

Euro a inceput saptamana in Romania castigand teren – e drept, timid, dar sigur – in fata monedei noastre nationale, cotatia depasind la un moment dat al zilei de ieri 4,39 lei/euro. Ulterior, a revenit la 4,38 de lei/euro, insa leul s-a depreciat puternic, cu aproape 5 bani fata de dolar, fiind cotat la 3,3481 lei/dolar, dupa ce, luni, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a comunicat un curs de 3,3026 lei/dolar. Se pare ca estimarea lui Ion Tiriac si a analistilor BCR se confirma: leul intra pe panta deprecierii.

Devalorizare in 2013

Conform brokerilor din piata valutara, BNR ar fi intervenit in ianuarie 2013, aruncand pe piata lei in echivalentul unui miliard de euro, ca sa stopeze aprecierea nesustenabila a monedei nationale. La randul sau, omul de afaceri Ion Tiriac sustine ca leul este supraevaluat in acest moment.  „Noi (Romania – n.r.) nu exportam chiar atat cat am vrea si trebuie sa importam putin mai mult decat exportam, deci exista un deficit, o sa fie o nenorocire cand leul o sa ajunga la o valoare mult mai slaba”, a estimat Tiriac, avertizand ca moneda nationala s-ar putea prabusi in acest an. Si analistii BCR au pareri similare, dar mai nuantate.  „Nu credem ca leul ar putea fi in prezent mai puternic de 4,30 (lei/euro –  n.r.)”, sustine analistul-sef al BCR, Eugen Sinca. El considera ca, daca in ianuarie 2013 cursul ar fi coborat sub 4,30 lei/euro, moneda nationala s-ar fi depreciat ulterior la peste 4,40 lei/euro. Acest deznodamant e pe cale sa se produca in curand.

Incasari in scadere la buget

Ministerul de Finante informeaza  ca veniturile bugetului general consolidat s-au diminuat cu 1,8% in termeni nominali pe prima luna a anului fata de aceeasi perioada a lui 2012. Veniturile s-au situat la 15,98 miliarde lei, reprezentand 2,6% din PIB, in scadere cu 0,2 puncte procentuale, iar semnele dinspre economie nu par deloc incurajatoare.

Ultimele stiri

  • Horoscop 7 iulie 2025 – Sectorul financiar va urma un curs liniştit
  • Acte publicate în Monitorul Oficial (Partea a III-a) vs. în ziare la pierderea lor
  • Alege ce citești
  • Modă și exploatare
  • Minerale esențiale: se încheie dominația Chinei?
  • Haos în strategia de apărare a Ucrainei
  • Guvernul Bolojan, sub ocupație soroșistă
  • Disfuncționalități majore în piața unică europeană. Fiecare stat își apără propriile interese
  • Tulburările de somn: Când noaptea nu mai e odihnă
  • Nu le merge ca în România. Multinaționalele se plâng de practici discriminatorii în statele UE
  • Exit mobile version