AcasăNews„Doi presedinti” pentru Ucraina, asigurare pentru imprumuturi

„Doi presedinti” pentru Ucraina, asigurare pentru imprumuturi

Vitali Kliciko si Petro Porosenko, la iesirea din resedinta premierului britanic

Vitali Kliciko si Petro Porosenko, doi potentiali candidati la alegerile prezidentiale din Ucraina, s-au angajat, miercuri, la Londra, sa coopereze pentru viitorul tarii lor.

Vitali Kliciko si Petro Porosenko, la iesirea din resedinta premierului britanic

Ucraina a convenit cu FMI un acord de imprumut in valoare de 14 -18 miliarde de dolari, in urmatorii doi ani, in schimbul unor reforme economice si a unei stabilitati politice.

Sub „imperiul” FMI

Sprijinul financiar din partea comunitatii internationale este de 27 de miliarde de dolari pe parcursul a doi ani. Din aceasta suma, asistenta din partea FMI se va situa la 14 -18 miliarde de dolari, care vor sustine economia si vor face posibila acordarea altor finantari in valoare de mai multe miliarde de dolari de la SUA, UE, Japonia si alte tari Autoritatile ucrainene au anuntat cresterea pretului la gaze naturale cu 50% incepand de la 1 mai, aceasta fiind una dintre conditiile pentru ajutor de la FMI refuzate de fostul presedinte Viktor Ianukovici. Insa, Ucraina va putea importa gaze din UE, din Slovacia si apoi din Polonia si Ungaria. Totodata, politicienii ucraineni trebuie sa-si asume responsabilitatea unui climat politic pasnic. De aceea, cei doi candidati la presedintie au pornit in turneu sa-si asigure creditorii ca vor fi cuminti.

Impreuna pentru Ucraina

La sfarsitul unei reuniuni cu premierul britanic, David Cameron, fostul boxer Vitali Kliciko, care si-a depus candidatura la alegerile prezidentiate din 25 mai, a declarat: „Vom lupta, dar nu unul impotriva altuia, ci impreuna pentru viitorul Ucrainei”. Kliciko si Porosenko s-au intalnit cu David Cameron si ministrul britanic de Externe, William Hague, la Londra, in cadrul unei vizite care are drept scop obtinerea unui sprijin din partea Marii Britanii. „Speram la sustinerea pe plan economic, pe plan politic si, bineinteles, in ce priveste sanctiunile impotriva Rusiei”, a declarat Kliciko. Cei doi au un rival: oligarhul evreu Vadim Rabinovici, presedintele Congresului Evreiesc din Ucraina. Acesta se considera cel mai de succes candidat, vrand sa demonstreze ca Ucraina nu este antisemita si o sa-l aleaga presedinte.

author avatar
Adina Mutar
279 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger