AcasăNews„Daash”, un nou inamic pentru Armata Siriana Libera

„Daash”, un nou inamic pentru Armata Siriana Libera

Factiunile combatante ale revolutionarilor sirieni au intors armele impotriva frontului islamist Statul Islamic Irak si Levant (ISIL), dupa abuzurile comise de catre membrii acestei grupari.

Luptatorii Daash l-au retinut un timp si pe Abu Mahrous (dreapta), comandantul Brigazii 13, de aparare civila, din Idlib

Un nou front s-a deschis in Siria pentru Armata Siriana Libera (ASL) si gruparile de mujahedini care lupta impotriva trupelor lui Bashar al-Assad. Noul inamic este ISIL, numit de localnici Daash, care se instalase in provincia nordica Idlib si in zonele libere din orasul Alep, arestand, judecand si torturand in numele legii islamice Sharia diverse personalitati, inclusiv medici straini care lucrau in spitalele de front. Declarandu-se initial de partea revolutionarilor sirieni, Daash a efectuat actiuni surprinzatoare: a confiscat depozitele de armament ale Armatei Siriene Libere si a arestat comandanti de brigazi si ofiteri superiori din provincia Idlib, aflata sub controlul ASL, care o eliberase in cea mai mare parte si care instituise brigazi de aparare civila. Cat timp acesti comandanti au fost „retinuti” sub diverse acuzatii, trupele lui Bashar au atacat permanent orasele ramase fara apararea militara competenta. Din aceasta cauza, s-a considerat ca Daash este „o creatie” a lui Bashar si s-a format un front unit al revolutionarilor impotriva acestei grupari. In Irak, insa, de unde provin luptatorii Daash, acestia au ocupat provincia Fallujah, numind-o „capitala noului Califat”, si o parte din Anbar, inaintand catre orasul Mosul. Strategia marilor puteri, de a porni un razboi intre siiti si sunniti, a inceput sa dea roade.

author avatar
Adina Mutar
260 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger