AcasăNews„Cine ataca primul?”, intrebarea la ordinea zilei in Golf

„Cine ataca primul?”, intrebarea la ordinea zilei in Golf

Portavionul rusesc Amiral Kuznetov si nava antisubmarin Amiral Ceabanenko s-au pus la adapost la baza din Severomorsk

AIEA a anuntat esecul unui acord cu Iranul asupra continuarii negocierilor referitoare la programul nuclear controversat al republicii islamice.

Portavionul rusesc Amiral Kuznetov si nava antisubmarin Amiral Ceabanenko s-au pus la adapost la baza din Severomorsk

Misiunea de rang inalt, care s-a desfasurat la 20 si 21 februarie , era considerata a fi „ultima sansa” pentru Teheran.

Marea dezamagire

Intr-un comunicat, AIEA a consemnat refuzul Teheranului de a acorda misiunii acestei agentii a Natiunilor Unite acces la o instalatie nucleara din Parchin, situata intr-o baza militara, unde, se presupune, s-ar imbogati uraniu pentru a fi folosit la arme nucleare.  Directorul general al AIEA, Yukiya Amano, si-a exprimat regretul fata de atitudinea iranienilor: „Este dezamagitor ca Iranul nu a acceptat cererea noastra de a vizita Parchin. Noi ne-am angajat cu un spirit constructiv, dar nu s-a ajuns la niciun acord.” Era ultima sansa pentru Iran. AIEA va dezbate pasii de urmat privind Teheranul in cadrul Consiliului Guvernatorilor, la 5 martie. Tot la aceasta data, premierul israelien Benjamin Netanyahu si-a programat o vizita la Washington, pentru a-l avertiza pe Barack Obama ca Israelul nu va astepta ca Iranul sa atace preventiv, asa cum a anuntat.

Regulile jocului s-au schimbat

Serviciile secrete israeliene considera ca iranienii degeaba le-ar fi acordat accesul in Parchin membrilor AIEA, pentru ca-si mutasera facilitatile la Fordo, langa Qom, o centrala mult mai performanta, scurtand astfel timpul de obtinere a uraniului inbogatit 90%, necesar pentru arme nucleare, cu cel putin sase saptamani. Acum, „regulile jocului s-au schimbat”, anunta o sursa militara israeliana, iar sansele atacarii Iranului s-au dublat.

author avatar
Adina Mutar
379 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger