AcasăNews„Cel mai banal presedinte al SUA”, la Beijing

„Cel mai banal presedinte al SUA”, la Beijing

Obama s-a dus la Beijing ca sa critice autoritatile pentru gestionarea crizei din Hong Kong

Presedintele american, Barack Obama, este considerat de presa „semioficiala” chineza „cel mai banal presedinte al SUA” din toate timpurile.

Obama s-a dus la Beijing ca sa critice autoritatile pentru gestionarea crizei din Hong Kong

Obama se afla la Beijing pentru summitului Asia-Pacific (APEC) si primul lucru pe care l-a facut a fost sa critice China pentru cum gestioneaza manifestatiile din Hong Kong.

Le-a promis extinderea vizelor

„Chiar si societatea americana a obosit de atata banalitate a lui Obama”, scria Global Times. „Barack Obama este un presedinte slab in toamna carierei sale.” Ca sa salveze ideea de democratie, Obama a cerut autoritatilor de la Beijing, de cum a coborat din avion, sa  respecte drepturilor omului si libertatea presei, iar cu prioritate „evitarea violentelor la Hong Kong”. Desi, a subliniat el, „SUA nu se asteapta ca Beijingul sa urmeze modelul american in toate situatiile”.  De altfel, a fost putin defazat, manifestatiile de la Hong Kong scazand in intensitate in ultimul timp. Cat despre relatiile dintre China si SUA, Obama s-a aratat „generos” cu extinderea vizelor pentru chinezii care merg sa studieze sau sa lucreze in Statele Unite. In schimb, a cerut Chinei sa asigure un tratament echitabil pentru companiile straine aflate pe teritoriul sau, in conditiile in care autoritatile de la Beijing au declansat anchete antimonopol vizand unele multinationale.

Gazprom tocmai a semnat un acord cu China

Mai „la obiect”, Rusia a semnat un nou acord cu China, prin care Gazprom va livra inca 30 de miliarde de metri cubi de gaz, dupa ce in luna mai cele doua tari au incheiat o intelegere privind furnizarea a 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Presedintele rus, Vladimir Putin, si cel chinez, Xi Jinping, au semnat memorandumul de intelegere privind livrarea de gaze din vestul Siberiei catre China la Beijing, cu o zi inainte ca presedintele SUA, Barack Obama, sa ajunga in capitala Chinei!

author avatar
Adina Mutar
335 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger