AcasăNews„Blestemul Washington”-ului loveste din nou!

„Blestemul Washington”-ului loveste din nou!

George Maior şi Gabriel Oprea, ultimele „victime“ ale americanilor

Daca nici Adrian Nastase nu era pe cai mari atunci cand si-a platit „tainul” catre Bechtel, trecand pe final de mandat in fruntea Guvernului deblocarea finantarii catre Bechtel pentru fantomatica autostrada a Transilvaniei, atunci nimeni nu a mai fost. Si, totusi, omul care avea pe atunci intreaga Romanie la degetul cel mic si era convins mie la suta ca-si asigurase, cu bani grei si plecaciunile de rigoare si spatele american, a tremurat apoi ca o frunza in vant.

George Maior şi Gabriel Oprea, ultimele „victime“ ale americanilor

Insa marea minunatie este ca nimeni, dar absolut nimei, nu a invatat apoi ca degeaba pupi papucul „sultanului” de la Washington, ca „stapanul” mondial nu doar ca nu va misca nici macar niciun deget sa-ti salveze pielea la greu, dar chiar va da dovezi ca se va plictisi de tine, ditamai liderul Romaniei, mai repede decat era prevazut. Si daca Mircea Geaona s-a amagit pentru o noapte ca va trai cu adevarat visul american,  Traian Basescu nu pare sa inteleaga nici acum ca el, ditamai „partenerul strategic” al americanilor, a fost aruncat peste bord tocmai de catre acestia, precum un simplu balast care deja era de prisos pe „portavion”. Iar dupa ce nu-si mai incapea in piele ca a baut o cafea cu sefii serviciilor secrete americane, fostul vicepremier Gabriel Oiprea a realizat prea tarziu ca s-a „apropiat prea mult de soare”, traind in prezent cel mai crunt cosmar pe care si l-ar fi inchipuit vreodata. Si pentru ca povestea sa mearga mai departe, deloc intamplator, titram cu putina vreme in urma ca „George Maior, most wanted”! Dovada ca „blestemul Washington”-ului va lovi din nou pe liderii romani care inca se autoiluzioneaza ca „pozitia ghiocel” ar putea fi cea salvatoare…

„Prea ca la tara…”

Băsescu a fost degeaba „partener strategic“

Sunt multi, prea multi lideri romani, indiferent ca vorbim de oameni politici, demnitari sau sefi din sistem care ar da orice ca sa-si traga un amarat de selfie cu vreunul dintre potentatii zilei de la Washington. Iar aceasta atractie fatala este atat de puternica, incat cei care reusesc sa-si faca poza mult visata nici macar nu mai iau in calcul, barem in gluma, ca toti cei care pana atunci au procedat la fel au sfarsit prost. Mai mult chiar, sunt voci apropiate diplomatiei, care sustin ca romanii aflati in pelerinaj la Washington nici macar nu se multumesc sa-si faca o poza ca amarastenii si sa taca naibi din gura, ei lasandu-se luati de val si incepand sa promita cate in stele si luna. Ceea ce nu mai reprezinta nici macar loialitate, ci pur si simplu slugarnicie. Asa ca, vazand comportamentul „ca prea la tara” al acestor sarmani parteneri, americanii se comporta cu ei mai rau decat cu rudele sarace, fiind in schimb prevazatori sa nu strice relatiile cu niste parteneri „tari in gura” precum polonezii sau ungurii. De altfel, se si spune ca daca Adrian Nastase nu se baga singur in seama si nu-si ridica „fustita”, nu ar fi avut cum sa piarda alegerile prezidentiale. Numai ca, dupa ce a facut sluj in fata Administratiei SUA din acele vremuri, a si fost apoi executat, „yankeii” neavand prea multe remuscari in inlocuirea partnerilor pe care ii considera prea slabi.

Poza pentru noptiera

Primele “ţepe“ de la americani şi le-au luat Adrian Năstase şi Mircea Geoană

Tinand cont de experienta politica a lui Ion Iliescu, este clar ca o fi stiut acesta ce stia atunci cand l-a catadicsit pe Mircea Geoana cu apelativul de „prostanacul”. Dincolo de intuitia fostului presedinte, cert este doar ca in campania prezidentiala pe care, de altfel, avea toate sansele sa o castige, ca reprezentat al unei stangi politice atat de puternice pe atunci, „consortul” Mihaelei Geoana s-a culcat pe o singura ureche, si anume ca a fost la Washington si s-a tras in poze cu toti smecherii Adminsitratiei SUA. Poze pe care, acum, le tine pe noptiera, spre aducere aminte ca a fost si el presedintele Romaniei pentru o singura noapte. Culmea este ca au trecut ani buni de atunci si Traian Basescu, pe sfarsit de mandat, urla ca din gura de sarpe ca nimeni nu se va atinge de el, ca asa i-ar fi promis lui „prietenii mei americanii”, cand a fost la Washington. Iata insa ca, in timp ce familia ii este deja „destructurata” si latul dosarelor DNA se strange pe zi ce trece in jurul sau, Traian Basescu inca mai asteapta un semn de peste „balta cea mare”. Si, chiar daca se spune ca speranta moare ultima, ar fi deja bine ca ultimul presedinte-jucator al Romaniei sa se resemneze cu gandul ca nu se poate lupta cu soarta, cel putin atata vreme cat a fost lovit de „blestemul Washington”.

Oprea, luat de flama

Nu sunt chiar atat de indepartate vremurile in care Gabriel Oprea chiar incepuse sa creada ca nu mai este o simpla „cometa” ce se invarte bezmetica prin „sistemul solar” al adevaratei puteri, ci chiar ca se poate juca cu dosarele si, inclusiv destinele unor oameni. Iar pe acest fond in care, in tara, vicepremierul era oricum primit peste tot cu onoruri mai dezmatate decat cele rezervate sefului de guvern, Oprea a simtit el musai si nevoia de o confirmare externa. Asa ca a facut ce a facut si si-a aranjat o vizita externa, „girata” de George Maior, pentru a se trage in poze cu sefii CIA si FBI. Numai ca, si de aceasta data, blitz-ul fotografului american pare sa fi fost prea puternic pentru bietul Oprea. Care, orbit de aceasta apropiere de „Soare”, a fost apoi trimis in cel mai scurt timp in „neantul” Justitiei din Romania.

Ultimul pe lista

In ultima vreme s-au inmultit alarmant vorbele purtate prin sistem ca pe George Maior ar cam fi inceput sa-l ocoleasca pana si vechii amici din CIA. Ce-i drept, o buna perioada de vreme, fostului sef al SRI parea sa-i priasca de minune misiunea diplomatica primita in Statele Unite ale Americii. Numai ca linistea exilului de la Washington, impanata doar de nesfarsitele gratare facute de ambasadorul Romaniei, pare sa fi fost brusc deranjata de unele semnale, deloc imbucuratoare, venite din tara. Asa ca George Maior, intrat in panica, s-ar fi pus pe facut vartos antecamera, pana ce a gasit un prilej banal pentru a se trage intr-o poza cu Barack Obama. Si desi aceasta fotografie poate fi interpretata si ca o dovada ca relatiiile ambasadorului roman in SUA sunt mai trainice ca oricand, sunt totusi si unii initiati ai sistemului care sustin ca, astfel, fostul sef al SRI nu face decat sa fie ultimul inscris pe lista neagra a celor loviti de „Blestemul Washington”!

author avatar
Catalin Tache
2.316 afisari

1 COMENTARIU

  1. Avem de-a face cu un colaj de clisee disparate, adunate sub un titlu bombastic. Si articolul unde-i?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger