AcasăNews„Blestemul energetic al Europei” e dependenta de rusi

„Blestemul energetic al Europei” e dependenta de rusi

Catherine Ashton

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a tinut un lung discurs despre „realitatea dura” a dependentei energetice a Europei de Rusia.

Catherine Ashton, decisa sa scape Europa de monopolul energetic rusesc

Cu exceptia Norvegiei, exista putine tari exportatoare care sunt democratii stabile si care mentin bune relatii cu Uniunea Europeana.

„Exorcizarea” prin scapare de monopol

Ashton a constatat ca in tarile care detin resurse energetice exista tensiuni politice generate de apartenenta si utilizarea acestora, ceea ce „nu este o intamplare, ci un blestem al resurselor”. Cum, imediat ce Europa va depasi actualele dificultati economice, cererea de resurse energetice se va majora, „securitatea energetica trebuie sa devina un obiectiv central al politicii externe a UE”. Cum scapi de blestemul asta si te securizezi energetic? In primul rand prin diversificarea furnizorilor, pentru a nu depinde de unul cu tendinte monopoliste. Rusia se potriveste perfect profilului furnizorului monopolist.

Bune si resursele alternative

„Sa ne imaginam, de exemplu, ca Ucraina va atinge acelasi nivel de eficienta in folosirea resurselor energetice ca si Polonia”, zice Ashton. „Acest lucru va reduce substantial nevoia acestei tari de a importa gaz din Rusia, fapt care se va rasfrange asupra relatiilor sale cu Moscova. De aceea, este necesar sa ne unim eforturile pentru a continua miscarea in aceasta directie.” Puctul pe „i” fiind pus, sefa diplomatiei europene indeamna la cercetarea si unor resurse alternative, ca fiecare tara sa-si asigure necesitatile energetice.

author avatar
Adina Mutar
115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger