AcasăNews„Baronul” Mircea Govor „sifoneaza” milioane de euro de la bugetul de stat...

„Baronul” Mircea Govor „sifoneaza” milioane de euro de la bugetul de stat prin schema insolventelor

Curg pe banda rulanta denunturile adresate procurorilor Laurei Codruta Kovesi impotriva ”baronilor” din toata tara, dar parca situatia din Satu Mare incepe sa se detaseze in topul plangerilor formulate.

Mircea Govor este cel mai influent om din Satu Mare

Iar din sumedenia de acuze aduse la adresa duo-ului  Adrian Stef – Mircea Govor, mai nou pare sa se fi disjuns mai multe spete asemanatoare, in care firme despre care se sustine ca ar fi „pastorite” din umbra de cel din urma ar scapa de datorii istorice de milioane de euro dupa ce ar fi „spalate” prin intermediul unei ingenioase scheme de insolvente.

Si, fapt extrem de interesant, in aceasta sarabanda in care firme care deruleaza contracte cu statul roman, via bugetul Consiliului Judetean Satu Mare, si nu isi mai achita apoi datoriile apar mereu aceleasi nume.

Adrian Stef, actualul presedinte al CJ, are nevoie de sprijinul sefului pesedistilor satmareni

Insa ancheta este una extrem de complexa, tinand cont ca se fac astfel verificari atat la societati abonate la banoasele contracte de asfaltare sau deszapezire din judet, cat si la firme care au beneficiat de publicitate de la bugetul local sau cluburi de fotbal despre care exista suspiciuni ca ar fi fost sustinute financiar in mod ilegal.

Drumurile noastre toate

De departe, cea mai mare provocare pentru DNA este sa descalceasca acum itele combinatiilor cu asfaltarile din Satu Mare, mai ales ca, mai nou, „pe felie” a intrat si controversata societate „Tel Drum”, firma „paravan” a lui Liviu Dragnea.

Fostul presedinte al CJ, udemeristul Arpad Csehi, este banuit ca a cazut la pace cu Govor

Pana atunci, una dintre principalele piste urmarite de anchetatori este cea a societatii „Drumuri Judetene” SA, care a fost in subordinea Consiliului Judetean Satu Mare, a acumulat datorii uriase si a fost apoi privatizata. Iar miza pare sa fi fost, dupa cum suspecteaza procurorii, anularea unei datorii de peste 40 de miliarde de lei vechi, adica aproape un milion de euro, datorie de care pare sa nu fie strain fratele presedintelui PSD Satu Mare, Mirel Govor. Interesant esta insa ca, momentan, jumatate din lucrarile de asfaltare care se efectueaza in municipiul Satu Mare sunt executate de catre aceeasi societate „Drumuri Judetene” SA. O alta societate despre care exista informatii ca s-ar afla in sfera de infleunta a atotputernicului presedinte al PSD Satu Mare, „baronul” Mircea Govor, a scapat la randul sau de o datorie de 14 miliarde de lei vechi, tot prin intermediul aceleiasi firme de insolventa, care apare mereu pe firul acestei scheme.

Asfaltarile din Satu Mare sunt atent verificate de catre procurori

Si, de fiecare data, datoriile acumulate in ritm fortat sunt anulate, fara a fi tras cineva la raspundere. Insa tot la capitolul asfaltare se verifica si legalitatea contractului cadru in urma caruia, din 2010 incoace,  drumurile judetene sunt reabilitate sau extinse de catre Societatea „Tehnic Asist”. Iar afacerea continua nestingherita si pe mandatul actualului presedinte al CJ Satu Mare, Adrian Stef, cel anchetat de catre DNA, alaturi de cumnatul sau, Ovidiu Silaghi, intr-un alt dosar de coruptie. Si a mers struna si cand la conducerea judetelui s-a aflat reprezentantul UDMR-ului.

„Blat” dejucat de Biserica Ortodoxa

Este vorba de catre Arpad Csehi, fostul presedinte al CJ despre care exista informatii ca s-ar fi aliat cu Mircea Govor, acestia din urma promitandu-i sprijin politic reprezentantului UDMR, in schimbul continuarii contractelor derulate de anumite firme cu autoritatile locale. Insa „blatul” de la alegeri ar fi fost dejucat de catre reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe, unii preoti cerandu-le enoriasilor romani sa nu voteze cu „aliatii” udemeristi ai „baronului” Govor.

Modelul Cancescu

Dupa cum sustin sursele noastre, ar exista plangeri impotriva lui Mircea Govor si pentru implicarea acestuia intr-un „tun” de peste 700.000 de euro dat filialei satmarene a unei importante banci comerciale, dar si cu privire la realizarea proiectului „Apaserv”, in valoare de 108.000.000 de euro, prin care se realizeaza extinderea retelei de apa in judet. Dar in atentia anchetatorilor a intrat si modul in care importante sume de bani mergeau din bugetul CJ, sub forma de publicitate, catre o anumita parte a presei locale, controlata de familia aceluiasi Mircea Govor, totul dupa modelul brevetat la Brasov de catre „baronul” Aristotel Cancescu, aflat acum in arest.

Functionarii de la control, microbisti inraiti

In paralel cu toate aceste piste se fac verificari si asupra informatiilor privind implicarea, la ordinul „baronului” Govor, a mai multi functionari publici apartinand structurilor de control ale autoritatilor locale in finantarea „cu japca” a unor cluburi de fotbal in frunte cu Olimpia Satu Mare. Practic, functionarii erau trimisi pe teren avand „target” sa incheie contracte de sponsorizare pentru clubul de fotbal Olimpia, dar si pentru Somesul, grupare care s-a inglodat in datorii, dar a intrat apoi in schema insolventei, pe filiera aceleiasi firme de lichidatori.

author avatar
Toni Matei
3.133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger