AcasăNews”Republica” Donetk isi creaza propria armata regulata: ”Novorosia”

”Republica” Donetk isi creaza propria armata regulata: ”Novorosia”

In timp ce Pusilin isi anunta crearea propriei ostiri, presedintii rus si ucrainean il lasa fara obiectul muncii

Presedintele Sovietului Suprem al auto-proclamatei Republici Populare Donetk, Denis Pusilin, a anuntat infiintarea ”propriei armate regulate Novorosia”, informeaza RIA Novosti.

In timp ce Pusilin isi anunta crearea propriei ostiri, presedintii rus si ucrainean il lasa fara obiectul muncii

Anuntul a fost facut de catre ”serviciul de presa” al republicii. ”Este nevoie de ofiteri profesionisti, militari de rang inalt, specialisti in armament, aparare aeriana, blindate si tehnica de artilerie grea”, se arata in comunicat insa efectivele viitoarei armate nu au fost precizate. Incepand din martie,  insurgentii pro-rusi au semanat teroare si instabilitate in regiunile Donetk si Lugansk. Potrivit RIA Novosti, armata urmeaza sa fie creata in comun de catre „republicile populare” Donetk si Lugansk. Operatiunile militare din regiunile respective s-au soldat pina acum cu sute de morti. Luni, insurgentii pro-rusi au atacat si ocupat cladirea Bancii Centrale din Donetk. Termenul Novorossia (Noua Rusie) delimita o subdivizie teritoriala a Imperiului Rus, situata in sud, intre Marea Azov si Marea Neagra.

Pusilin a scapat din atentat

In 7 aprilie 2014, republica secesionista Donetk si-a proclamat independenta si in 24 mai a propus o fuziune cu Lugansk. Acesta secesiune a intervenit in timpul crizei ucrainiene din 2013-2014 si a fost orchestrata in special din partea militiei populare din Donbass. Acum o saptamana, Pusilin a scapat ca prin  urechile acului de o explozie capcana. Masina liderului separatist a explodat in central Donetk-ului provocand ranirea a trei persoane, garzile de corp, potrivit unei informatii furnizate de purtatorul de cuvant al insurgentilor separatisti, Clavdia Kulbatkaia.  Pusilin nu se afla in automobil.

Petro Porosenco va anunta ”incetarea focului”

Marti seara, presedintele ucrainean si omologul sau rus au purtat o convorbire telefonica, inceputa de Porosenco prin a adresa ”condoleante” lui Putin pentru moartea a doi jurnalisti rusi in Lugansk. Dar, potrivit purtatorului de cuvant al lui Porosenko, cei doi presedinti au discutat masurile prioritare ce trebuiesc intreprinse pentru ” o incetare valabila” a focului. Miercuri, Porotenko a anuntat ca va ordona curand o incetare unilateral a focului, in cadrul unui  ”plan de pace” pe care-l va propune avand sustinerea ”tuturor participantilor din acest conflict”.

author avatar
Tudor Borcea
198 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger