AcasăNews”Made in China” se scumpeste

”Made in China” se scumpeste

Mitul mainii ieftine de lucru din China incepe sa se destrame

Marile companii ale lumii folosesc de ani de zile forta de munca din China,  datorita costului scazut. Acest lucru se va schimba in perioada urmatoare, din cauza scumpirii fortei de munca si a cheltuielilor de productie in marele stat asiatic.

Mitul mainii ieftine de lucru din China incepe sa se destrame

Cand spui ”Made in China”, spui ”ieftin”,  uneori  dand sens peiorativ si calitatii anumitor produse fabricate de chinezi. Aproape ca nu mai exista domeniu industrial in care marile companii din SUA, UE sau din alta parte a lumii sa nu aiba produse realizate in China.

La inceputul acestui an, salariile din China au inceput sa creasca. La fabrica Foxconn, de exemplu, care produce electronice pentru Apple, salariile s-au majorat in acest an de la echivalentul in yuani a 140 de dolari pe luna la aproximativ 180 de dolari pe luna. Desi suma este foarte mica, cei 40 de dolari reprezinta aproape 30% in plus la salariu.  Analistii de la The Economist sustin ca, potrivit estimarilor,  pana in 2020, costurile de productie din China se vor dubla si salariile se vor majora semnificativ, iar in anii care vin ar putea deveni mai rentabila producerea de bunuri  in SUA sau in alta tara.

FMI sfatuieste China cum sa-si impuna moneda nationala

Christine Lagarde

Sefa FMI, Christine Lagarde, ar vrea sa incurajeze China sa lupte sa-si impuna yuanul ca valuta internationala, dar nu poate din cauza politicii economice agresive. Insa, Lagarde crede ca, daca isi va stopa exporturile si investitiile si se va alinia la reformele pietelor internationale, China ar putea sa-si impuna yuanul. Pe plan intern, insa, China are de implementat reforme care sa asigure o crestere constanta a economiei. „Este nevoie de mai multa flexibilitate in stabilirea ratelor de schimb, lichiditati mai eficiente si o mai buna guvernare financiara”, a subliniat Lagarde.  Vorbind oamenilor de afaceri si politicienilor din Beijing, Lagarde le-a spus ca exista semne ca economia mondiala se stabilizeaza.

Arpad Dobre / Adina Mutar

author avatar
eNational
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger