AcasăNews”Jihadi John”, calaul ISIS cu accent britanic, a fost identificat

”Jihadi John”, calaul ISIS cu accent britanic, a fost identificat

Numit si Jalman Al-Britani, ”John jihadistul” a fost deseori prezentat in materialele de propaganda ale Statului Islamic

Calaul mascat care aparea in materialele video in care erau prezentate executiile mai multor ostatici occidentali este un cetatean britanic, originar din Kuweit.

Numit si Jalman Al-Britani, ”John jihadistul” a fost deseori prezentat in materialele de propaganda ale Statului Islamic

Potrivit BBC si Washington Post, este vorba de Mohammed Emwazi, cetatean britanic, care a crescut in estul Londrei si a absolvit studii de informatica. In 2012 a plecat in Siria, inainte de a se ralia ISIS. Informatia nu a fost confirmata oficial de catre SUA si Marea Britanie, care incearca de luni de zile sa-l identifice pe individ, arata Le Monde. Asasinul mascat, numit si Jalman Al-Britani, a devenit repede o figura de propaganda a grupului islamist, in special in materialele de acest fel destinate Occidentului. Emwazi a fost vazut prima data in materialul video in care este prezentata executia jurnalistului american James Foley. Apoi a aparut in asasinatele mai multor ostatici americani, britanici, japonezi. Potrivit presei britanice, Jihadi John a fot ranit in urma unui raid al coalitiei, in noiembrie 2014.

Siria: islamistii au rapit 220 de crestini asirieni

Numarul crestinilor asirieni rapiti de catre ISIS in Siria , in ultimele trei zile, in provincial Hassake (nord-est) este de 220, a informat, ieri, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDH). Printre ostatici se afla multe femei, copii si batrani. ”Negocieri se afla in curs pentru obtinerea eliberarii lor”, a mai precizat OSDH, potrivit caruia ISIS controleaza zece localitati crestine din regiunea Tall Tamer. 30.000 de asirieni, una din cele mai vechi comunitati din Siria convertite la crestinism locuiau in aceasta tara, la inceputul conflictului sirian din 15 ianuarie 2011, majoritatea in Hassake.

Teroristii au ars 8.000 de carti rare la Mosul

Victimele ISIS nu sunt numai oameni. Utilizand bombe artizanale, jihadistii au distrus, duminica,  8.000 de carti si manuscrise de valoare exceptionala, in biblioteca din Mosul (Irak). Autoritatile au incercat in van sa opreasca vandalismul. Biblioteca din Mosul, ridicata in 1921, adapostea opere rare, intre care manuscrise de secol XVIII, carti siriene din secolul XIX, sau altele ce datau de mai multe secole. In total peste 100.000 de carti au fost incendiate in provincial al-Anbar, estul tarii. In egala masura, ISIS a incendiat o veche biserica din Mosul si Teatrul Universitatii.

author avatar
Tudor Borcea
534 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger