AcasăNews”Dulceata”, ”Buchet de flori” si ”Inspiratie”, printre cele mai periculoase arme...

”Dulceata”, ”Buchet de flori” si ”Inspiratie”, printre cele mai periculoase arme rusesti

Diverse tipuri de armament rusest, de la grenade de mana, arme de foc, tancuri, rachete nucleare, la catuse, poarta adesea denumiri comice. In sistem NATO ele nu sunt traduse ca atare ci sunt numite altfel.

”Buchet de flori”

Germania fabrica tancul „Leopard”, Israelul tancul „Merkava”, USA „Abrams”, Franta „Leclerc”, in onoarea celebrilor generali. Rusia fabrica tancul  T-72B Rogatka, ”lansatorul de pietre”. De aici incolo, o intreaga lista de nume. Obuzierele autopropulsate sunt botezate de occidentali Paladin sau Archer. Rusii au optat pentru ”buchet de flori”, din care fac parte tunul autopropulsat SAU 2S1 Gvozdika (Catel de usturoi), 2S4 Tulpan (lalea) sau 2S7 Pion (Pion), capabil sa traga cu obuze nucleare.

Lansatorul de  rachete Pinocchio, mina antitanc ”capusa”

”Catel de usturoi”

TOS-1 „Buratino” (personaj din literatura rusa similar cu Pinocchio) este cel mai puternic lansator de rachete din lume. Urmeaza alte nume din arsenalul trupelor de elita Spetnaz: catusele „Nejost” (Dulceata), „Prikol” (gluma), teaser-ul „Laska” (mangaiere), tomfele ”argument” si ”surpriza”, gazul ”cireasa”…In catalogul echipamentelor militare rusesti regasim brancarda „Vdokhnovenie” (inspiratie) , lansatorul de grenade RG-6 „Gnom”, torpila „Enot” (raton), mina antitanc „Klectch” (capusa), bomba aeriana strategica de 40 kilotone ”Natasa” si lansatorul de grenade silentios ”Canar”, releva Sputnik. In continuare, inamicul nu va ramane indiferent in fata sistemului de protectie activa de 5.000 de volti ”Cactus”, rachetei intercontinental cu ogive nucleare „Kourier” (armasar), radarului de artilerie „Zoopark” (Zoo), grenadei folosite la lansatorul de grenade montat pe AK &P24 „Podkidych” (copil abandonat) sau noului submarin „Locharik” (personaj rusesc din desene animate).

O subtila presiune psihologica asupra inamicului

Pinnochio

Nu se stie la ce s-au gandit inginerii si proiectantii de armament cand si-au denumit creatiile cu astfel de nume. Partea interesanta insa este ca la originea lor a stat dorinta de a transmite o presiune psihologica soldatilor inamici. Si inca una reusita. NATO a preferat sa nu traduca numele acestor arme in clasificarea sa de armament, ci sa le inlocuiasca cu alte denumiri. Apelari plicticoase cum ar fi Typhoon, Oscar II si altele au fost considerate ca nu produc daune in sistemul de reflexie logic al unui soldat NATO si nu-I deturneaza atentia de la misiuni.

author avatar
Tudor Borcea
1.346 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger