AcasăNews”Cadou” de Craciun de la UE

”Cadou” de Craciun de la UE

Nu a fost de ajuns ca ne-a invatat ca apa minerala nu este sanatoasa pentru organism, nu au multumit-o nici semintele modificate genetic, pe care le impune. Mai nou, UE tine mortis sa ne poarte iar de grija – desi nu i-o cere nimeni – si in privinta parfumurilor pe care le folosim. O reglementare in domeniu urmeaza sa fie promovata curand, prin care se interzice producatorilor de parfumuri sa mai foloseasca ingrediente naturale.

5.000 de arome din industria chimica abia asteapta sa ajunga pe rafturi

Sub pretextul ca intre unu si trei la suta din populatia europeana este predispusa la alergii provocate de ingredientele naturale folosite in parfumerie, UE vrea sa introduca o reglementare care sa prevada interzicerea sau cel putin limitarea folosirii acestora. Hotararea este cel putin stranie in conditiile in care, prin Directiva 2003/15/CE, din februarie 2003, apoi prin Directiva 36 din decembrie 2005, UE stabilea ca toti alergenii, a caror cantitate este mai mare de 0,001 la suta, pentru produsele cosmetice care raman pe corp (deci, inclusiv parfumurile) si 0,01 la suta pentru produsele care se spala de pe corp sa fie mentionati pe pachet. Si spunem ca hotararea este stranie pentru ca deja, prin aceasta metoda sigura, consumatorii erau instiintati cu privire la continut, chiar daca volumul de alergeni era in cele mai mici procentaje posibile.

Tabloul lui Mendeleev

Dincolo de numarul complet nesemnificativ de potentiali ”pacienti”, care oricum erau avertizati, decizia UE este cu atat mai stranie cu cat asupra parfumurilor sintetice, care folosesc ingrediente si stabilizatori chimici, din peste cele 5.000  de arome furnizate de industria chimica, nu exista niciun fel de opreliste.  Si uite cum, de dragul unui proiect de lege cu cantec, florile, pulpele de fructe si de legume, ierburile aromate, radacinile parfumate, mirodeniile, rasinile si esentele lemnoase aromate vor fi date la o parte, pentru a face loc unor cocktailuri chimice. Este greu de crezut ca, peste noapte, uleiurile de mesteacan, cele de cuisoare, ienupar, vetiver si uleiurile esentiale de trandafir sau levantica au devenit toxice si alergice, timp in care elementele din tabloul lui Mendeleev au dobandit proprietati benefice, cel putin in parfumerie. Cu peste 50 de ani in urma, la lansarea unui parfum natural celebru, nu mai putin celebra Marilyn Monroe spunea ca, la culcare, o picatura din parfumul respectiv ii este de ajuns ca  imbracaminte. Ce ar spune acum? Ca o picatura de arsen si una de sulf ii sunt de ajuns?

 

author avatar
Andrei Coman
249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger