AcasăNews“Smecherii” din dosarul Microsoft, vorba lunga la DNA

“Smecherii” din dosarul Microsoft, vorba lunga la DNA

Oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae “Niro” Dumitru, primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu au fost audiati, ieri, timp de peste zece ore la DNA in dosarul Microsoft.

Oamenii Laurei Codruta Kovesi au fost nevoiti sa emita mandate de aducere pe numele afaceristilor Dorin Cocos, Nicolae “Niro” Dumitru, precum si pentru primarul Gheorghe Stefan “Pinalti” si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu, toti cei patru fiind adusi la audieri in dubele Politiei. Unul dintre avocatii angajati de Gheorghe Stefan a anuntat, inca de la primele ore, ca audierile se vor lasa cu retineri.

Cocos stabilea traseul spagilor

Numele lui Dorin Cocos si cel al lui Nicolae Dumitru sunt mentionate in declaratiile unor martori audiati in dosarul Microsoft, prezentate in documente ale procurorilor anticoruptie aflate printre cele prin care s-a cerut aviz pentru inceperea urmarii penale a celor noua fosti ministri. Unul dintre martori sustine ca omul de afaceri Dorin Cocos si primarul orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au primit „opt-noua” milioane de euro, respectiv „circa trei milioane de euro”, pe durata derularii contractelor. In declaratia unui martor, redata de procurori in documentele mentionate, se arata: „In cursul anului 2008 sau 2009, in contextul finalizarii contractului dintre Guvernul Romaniei si Microsoft, Florica Claudiu (fostul sef al Fujitsu in Romania, n.r.) a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut ca avea o relatie buna cu Dorin Cocos pentru a-l sustine in cadrul licitatiei ce urma a se realiza. Stiu ca Pescariu Dinu a intermediat legatura dintre Florica Claudiu si Dorin Cocos. In perioada respectiva au fost organizate diverse intalniri intre Florica Claudiu si Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicatiilor, fie in alte locatii. Aceste intalniri au fost intermediate de Dorin Cocos. La unele dintre intalniri a participat si Gheorghe Stefan, despre care se discuta ca avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu. Ulterior adjudecarii licitatiei de catre firma D.Con.Net., Dorin Cocos a stabilit modul in care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net catre Barringwood Investment Ltd. Cred ca aceasta societate era controlata de Dinu Pescariu. Stiu ca printre beneficiarii acestor sume se regaseau Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan, Dorin Cocos, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele in care urma sa se faca plata i-au fost indicate lui Florica Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus mentionate, la fel si persoanele de contact. Din discutiile purtate am inteles ca plata efectuata catre Nicolae Dumitru (sau firma acestuia) a fost facuta in considerarea faptului ca dansul a emis o scrisoare de garantie absolut necesara contractului. Tot din discutiile purtate am inteles ca sumele remise lui Dorin Cocos au fost in cea mai mare parte remise in numerar, banii fiind retrasi numerar din Elvetia de Pescariu Dinu si inmanati personal de acesta lui Dorin Cocos. Din cate am auzit, Dorin Cocos a primit aproximativ 8-9 milioane euro, iar Gheorghe Stefan circa 3 milioane de euro. Tot in jur de 3 milioane a primit si Gabriel Sandu. Cred ca banii pentru Gabriel Sandu au fost virati in off-shore. Din cunostintele mele Dorin Cocos, Dinu Pescariu si Gheorghe Stefan nu aveau firme prin intermediul carora sa presteze servicii IT. Cred ca in privinta lui Dinu Pescariu se discuta despre o suma de circa 3.000.000 euro”

Mecanismele lui Claudiu Florica

Un alt martor le-a spus procurorilor, la randul sau, despre relatiile dintre fostul sef al Fujitsu Romania, Claudiu Florica, si Dorin Cocos, respectiv Gheorghe Stefan. Iata declaratia data de acesta anchetatorilor: „In decembrie 2008 la conducerea MCSI a venit Gabriel Sandu, un apropiat al lui Claudiu Florica, prin intermediul relatiilor pe care Claudiu Florica le avea cu Dorin Cocos si Gheorghe Stefan, zis Pinalti. In 2009 expira contractul cadru pe 5 ani pentru inchirierea licentelor Microsoft, iar Claudiu Florica cauta un nou mecanism si o noua firma prin care sa continue acest contract atat de profitabil pentru Claudiu Florica si persoanele carora le platea mita. Intrucat in FSC nu mai lucra nici Viktor Malinowski, nici Dragos Nicolaescu, Claudiu Florica nu mai avea nici un mod de a controla si a impune lui FSC subcontractarea unor servicii fictive. Ca urmare, si-a creat propriul consortiu folosind firme pe care le detinea deja, direct sau prin interpusi, de asemenea achizitionand firma Dim Soft care avea statutul de large account resseler local, acest consortiu urmand sa castige o licitatie trucata pentru reinnoirea contractului de licentiere pe perioada 2009 – 2013. Licitatia a fost organizata pentru a se crea o aparenta de legalitate si intrucat Claudiu Florica nu a reusit sa determine primul-ministru de la acea vreme sa aprobe incredintarea directa a acestui contract catre firma D.Con-Net. Pentru a se asigura ca niciuna dintre firmele care ar fi putut participa la licitatia organizata in 2009, de catre MCSI, Claudiu Florica s-a intalnit personal cu patronii firmelor concurente si le-a promis acestora fie sume de bani in conturile personale, fie servicii in valoare de sute de mii de euro din viitorul contract pe care D.Con.Net urma sa-l castige. Ca urmare, la licitatie s-a prezentat o singura firma si desi acesta ar fi fost un motiv clar pentru a reorganiza licitatia, ministrul Gabriel Sandu a luat decizia de a acorda contractul de 96 milioane de euro, consortiului D.Con-Net, intrucat urma sa primeasca un comision procentual din acest contract din partea lui Claudiu Florica. (…) Dinu Pescariu era cel care trebuia sa asigure sustinere financiara si relationarea cu persoane ce aveau influenta aspra unor membrii ai Guvernului, sa asigure deschiderea unor conturi in strainatate din care sa fie efectuate plati catre ministrii sau functionarii implicati”.

Aseara, la inchiderea editiei, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu inca erau audiati de procurorii anticoruptie.

author avatar
Nicole Ionescu
2.039 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger