AcasăNews“Investitorul” Horia Schiopu-Simu a lasat fiscului datorii de 67 de milioane lei

“Investitorul” Horia Schiopu-Simu a lasat fiscului datorii de 67 de milioane lei

Cumparata in 2007 de Horia Schiopu-Simu de la statul roman cu suma de 27 de milioane de lei, SC Foradex SA – cea mai veche companie romaneasca de foraj, a cunoscut in foarte scurt timp soarta devalizarii si falimentului. Ca si celelalte afaceri preluate de Simu, Foradex SA a sfarsit cu activele imprastiate catre alte firme satelit detinute de Simu si cu datorii catre Fisc chiar mai mari decat valoarea la care a fost cumparata: 67 milioane de lei.

Foradex a ajuns istorie, ca şi alte afaceri în care şi-a băgat coada Horia Şchiopu-Simu

Scoasa la privatizare de AVAS in aprilie 2007, Foradex SA a fost preluata de Horia Schiopu-Simu in luna septembrie a aceluiasi an prin intermediul mai multor companii pe care acesta le controla: Amteck Investitii, Cuprom si IPRONEF. Interesul noului proprietar de a mentine pe picioare Foradex SA a durat doar trei ani, adica fix perioada in care era obligat prin contractul de privatizare sa sustina activitatea firmei.

Terenuri in valoare de 168 milioane de lei

Horia Şchiopu-Simu

In martie 2011, degrevat de obligatia amintita, Horia Schiopu-Simu a cerut Tribunalului Bucuresti declararea insolventei Foradex SA. Dosarul, ajuns la judecatorul Ciprin Viziru (condamnat anul acesta la puscarie pentru luare de mita), a fost imediat acceptat. Dincolo de argumentele economice invocate, scopul direct al obtinerii insolventei SC Foradex SA a fost acela de a proteja compania fata de eventualele demersuri ale Fiscului de executare silita in vederea recuperarii taxelor si impozitelor neplatite in valoare de 67 milioane de lei (aproximativ 17 milioane de euro la acea data). Treziti tarziu, oficialii Fiscului aveau sa constate ca din Foradex SA nu mai ramasesera prea multe active ce ar fi putut fi executate, deoarece patronul Schiopu-Simu transferase demult terenurile si constructiile valoroase catre alte firme de-ale sale. Daca in anul 2009 SC Foradex SA detinea terenuri si constructii in valoare de 168 de milioane de lei, in anul 2012 mai mult de trei sferturi dintre acestea fusesera deja vandute sau transmise ca aport catre alte firme detinute de Schiopu-Simu.

Ansamblu imobiliar pe terenurile Foradex

Aici se pot vedea datoriile Foradex

Amplasate in Bucuresti, in sectorul 1, terenurile apartinand SC Foradex SA erau acum in patrimoniul sau administrarea unui intreg sir de firme detinute de investitorul Horia Schiopu-Simu prin interpusi sau off-shore-uri inmatriculate prin Cipru.

Foradex Invest SRL, Foradex Drilling SA, Foradex Sud SRL si Foradex Valea Oltului SA – toate controlate de Horia Schiopu-Simu – au primit cate o bucata din vechea companie Foradex SA, rebotezata intre timp Foraj Bucuresti SA. Fara teama de a fi urmarit penal, in locul investitiilor promise si asumate prin contractul semnat cu AVAS, Schiopu-Simu si-a dezvoltat in schimb afacerile imobiliare. Nu direct, ci prin intermediul sotiei sale, Raluca Simu, si a unui fond de investitii austriac pe care tot el il controleaza, DO-ROM Beteiligungs GmbH. Trei hectare de teren amplasate in zona Piata Chibrit din sectorul 1 al Capitalei au fost smulse din fosta companie de foraj pentru ca sotii Simu sa dezvolte un ansamblu imobiliar cu blocuri de 19 etaje. Totul sub ochii autoritatilor fiscale, care, desi trebuiau demult sa aplice masura sechestrului asigurator, au asistat pasive pana cand din vechea intreprindere de foraj nu a mai ramas nimic.

author avatar
Andrei Coman
4.349 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger