AcasăNews“Cel mai destept om din Europa” prevesteste sfarsitul civilizatiei occidentale

“Cel mai destept om din Europa” prevesteste sfarsitul civilizatiei occidentale

Vicepresedintele companiei de investitii si consultanta Blackstone din SUA, analistul financiar-bancar Byron Wien, sustine ca il cunoaste pe „cel mai destept om din Europa”, iar acesta a facut previziuni sumbre cu privire la viitorul civilizatiei occidentale.

Spania va intra in colaps, iar spaniolii vor ingrosa cozile din fata oficiilor de somaj

Vicepresedintele Blackstone posteaza regulat pe blogul sau diverse analize foarte utile pentru investitori, companii, oameni de afaceri, iar de mai bine de un deceniu scrie in fiecare an un eseu inspirat de previziunile „celui mai destept om din Europa”, previziuni care se adeveresc.

Grecia va falimenta, insa pagubitii nu vor fi actualii creditori, ci grecii, care acum doresc scuturarea de sub „jugul” UE

Wien nu i-a dezvaluit identitatea misteriosului „guru”, dar l-a descris ca pe un om „de lume”,  un genial si bogat om de afaceri.

Byron Wien sustine previziunile prietenului sau

„El mi-e prieten de treizeci de ani si, in aceasta perioada, a demonstrat ca are o capacitate aproape stranie de a prevedea inainte de alti observatori evenimentele majore care afecteaza pietele financiare. Printre acestea au fost caderea Japoniei ca putere economica in anii ’80, schimbarile economice din China si semnificatia lor, la inceputul anilor ’90, si consecintele grave ale imprumuturilor excesive ale statelor dezvoltate (care au generat imensele datorii suverane – n.r.) in ultimul deceniu”, sustine Wien.

Cine este misterosul „guru”

Analistul de la Blackstone sutine ca misteriosul „guru” are un simt innascut al afacerilor, transmis, se pare de stramosii sai, proprietari de popasuri pe Drumul Matasii, vanzatori de alimente si de haine pentru calatorii care strabateau pe vremuri India si China. Nascut in Europa, misteriosul personaj a facut „ucenicie” in ale finantelor si afacerilor la New York, dar s-a intors in Europa, pentru a profita de oportunitatile create de refacerea economiei europene dupa Al Doilea Razboi Mondial. De-alungul timpului, el a aprofundat ABC-ul european al imbogatirii – un avion personal, un Bentley si o casa pe Riviera Franceza.  „Valoarea si volumul colectiilor sale de arta sunt impresionante dar nu aceasta avere ii da lui satisfactie. El cauta cu infrigurare sa identifice o problema, sa o analizeze si sa-i gaseasca rezolvarea. Aflat in cea de a noua decada a vietii sale, acest om reprezinta o adevarata inspiratie pentru mine”, a recunoscut Wien.

„Amintiri” despre viitor

Misteriosul „guru” avertizeaza acum asupra faptului ca „muntii” de datorii acumulate de statele dezvoltate vor duce la declinul civilizatiei vestice, dar, pana atunci, autoritatile vor trage toate sforile posibile pentru a preintampina un eveniment catastrofal. „El  mi-a spus ca titlul eseului meu ar trebui sa fie „Dansand in jurul flacarilor Iadului” si mi-a dezvaluit urmatoarele: <<De ani de zile ti-am tot spus ca acumularea datorilor va reprezenta sfarsitul lumii dezvoltate, iar tu mi-ai spus de fiecare data ca viziunile mele sunt exagerate. Problema este ca tu esti optimist, iar eu sunt realist. Tu afisezi un zambet, gandindu-te ca, desi avem de aface cu probleme serioase,  lucrurile se vor schimba in bine, deoarece factorii decidenti vor lua masurile care se impun, pentru a evita un dezastru. Pana acum, ai avut dreptate. Tarile dezvoltate si bursele lor au scazut in linie, iar investitorii au pierdut multi bani. La un moment dat, masurile temporare de evitarea catastrofei financiare se dovedesc insuficiente si acum ne aflam chiar in aceasta faza. Nu spun ca se va intampla maine, dar evenimentele se vor precipita in asa masura, incat iti vor sterge zambetul de pe buze. Dupa ce vom ajunge in punctul in care niciun stimulent fiscal nu va mai functiona, bancile centrale ale lumii vor incepe sa se confrunte cu mari probleme (deja se intampla). Inainte de a inregistra falimente extinse la nivel mondial, autoritatile vor scoate toti asii din maneca pentru a preveni catastrofa. Aceasta deoarece exista convingerea generala ca Uniunea Europeana a fost o idee buna, in scopul de a concura cu SUA si Asia. A fost deopotriva o decizie geopolitica si economica>>,  crede prietenul meu”, a mentionat Wien.

Pasi obligatorii de facut

Potrivit misteriorului „guru”, acum este nevoie de mai mult decat cooperare intre liderii europeni. Primul pas ar fi sa se creeze un sistem bancar in masura sa previna colapsul bancilor, deoarece asigurarea depozitelor nu mai este suficienta.  Ar fi prea mult de asteptat ca guvernele sa  fie de acord cu o uniune politica  in prezent, dar ar putea fi realizata o uniune bancara pentru prevenirea colapsului sistemului bancar. Urmatorul pas pentru fiecare banca centrala din lume va fi continuarea tiparirii de bani. In final, aceasta actiune va duce la un nivel ridicat al inflatiei, dar liderii lumii vor cadea de acord ca obiectivul lor principal este cresterea economica, iar pretul va fi majorarea inflatiei. „Acest lucru va genera instabilitate intre valute. Dar inainte ca aceste lucruri sa se realizeze, unele tari vor avea mult de suferit. Spania si Grecia vor falimenta. Totusi, nu se va inregistra un dezastru financiar, deoarece pana la momentul falimentelor, bancile vor fi vandut deja obligatiunile de stat ale tarilor respective catre Banca Centrala Europeana. Deficitul Frantei se va agrava”, a avertizat afaceristul misterios.

Investitii in aur si energie

Wien a obtinut si cateva sfaturi economice din partea prietenului sau. „Deci ce am sa fac cu banii mei? Este greu sa-i ascund in actiuni. Pana si Danone a raportat venituri in scadere, deci lumea este atat de ingrijorata incat nu mai cumpara nici iaurt. Industria auto din Franta este in declin.  Cred ca aurul se va scumpi mult. Cumpar actiuni in domeniul energiei, deoarece vreau sa detin ceva real. Ma concentrez pe mentinerea capitalului, nu pe facut bani, dar imi place IBM si Apple, la fel si cateva multinationale elvetiene. Daca Obama castiga in noiembrie, piata o va lua in jos”, a estimat afaceristul supranumit „cel mai destept om din Europa”.

author avatar
Arpad Dobre
2.299 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger