AcasăNews“Baietii destepti” din energie au devenit si mai destepti!

“Baietii destepti” din energie au devenit si mai destepti!

Energia electrica din hidrocentrale e mana cereasca pentru zeci de firme care obtin profituri duble fara sa produca nimic

Atentionati pana si de FMI ca au cam sarit calul,”baietii destepti” din energie au decis sa se ”sacrifice”. Ei au acceptat majorarea tarifelor Hidroelectrica cu 20%, pentru ca si asa obtin profit dublu din revanzarea electricitatii.

Energia electrica din hidrocentrale e mana cereasca pentru zeci de firme care obtin profituri duble fara sa produca nimic

Surse misterioase de pe holurile companiilor producatoare de energie electrica anuntau ieri ”victoria” Hidroelectrica asupra ”baietilor destepti” (Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, ArcelorMittal Galati, Alpiq Romindustries, Electrica etc), care, zice-se ca ar fi fost obligati sa accepte majorarea tarifelor pe megawatt ora si reducerea cantitatilor de curent prevazute in contracte. Concret, daca pana spre sfarsitul anului trecut Hidroelectrica livra catre firmele smecherilor energie cu 135 de lei/megawatt ora, din aceasta luna ar urma sa majoreze tariful la 155-164 lei/megawatt ora. In plus, unele firme trebuie sa accepte reducerea  cu 10-20% a livrarilor de energie.

Scumpiri de ochii lumii

Aceste masuri au fost luate probabil pentru a inchide gura carcotasilor, dar sunt masuri absolut neconvingatoare, din mai multe motive. In primul rand, asa-zisa majorare a pretului. Deci vorbim de o scumpire cu 20-22% a tarifelor, ceea ce ar parea suficient de mult. Dar nu este, deoarece daca ”baietii destepti” cumpara curentul electric cu 155 de lei/megawatt ora, ei il pot revinde oricui doresc si la ce pret doresc, atata vreme cat acesta este in conformitate cu tarifele practicate pe piata de energie OPCOM.

Profit dublu din revanzare

Media preturilor practicate pe aceasta piata a ajuns saptamana trecuta la 344 de lei/megawatt ora. Deci, ”baietii destepti” obtin  profit dublu din revanzare chiar si la pretul maxim de 164 de lei/megawatt ora practicat acum de Hidroelectrica, fara sa faca nicio investitie, nicio cheltuiala de productie, nimic. In plus, se aude ca ”samsarii” smecherilor din energie au cumparat in decembrie 2011 zeci de mii de megawati ora din sistemul termo, cu 220 lei/megawatt ora,  asa, sa fie, in caz ca Hidroelectrica le anuleaza contractele. Si inca ceva: ”baietii destepti” platesc 15 bani/ kilowatt ora, in vreme ce populatia achita 32 de bani/ kilowatt ora, la care se mai adauga TVA de 24%.

author avatar
Arpad Dobre
460 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger