AcasăNews“Absurdistan” economic: petrolul se ieftineste, Petrom scumpeste fara jena

“Absurdistan” economic: petrolul se ieftineste, Petrom scumpeste fara jena

Petrom a scumpit ieri din nou benzina si motorina, cu sase bani pe litru

Cotatiile internationale ale petrolului s-au redus zilele trecute cu pana la 49 de centi pe baril, iar preturile mondiale ale carburantilor scad. Cum (nu) era de asteptat, Petrom a saltat pretul carburantilor cu sase bani pe litru. In Germania s-a infiintat o „politie a benzinei”,  pentru a mai taia din elanul  de scumpire al benzinarilor.

Petrom a scumpit ieri din nou benzina si motorina, cu sase bani pe litru

Petrom a anuntat ieri – de fapt, a afisat la benzinarii – scumpirea benzinei si a motorinei cu sase bani pe litru. In toate cazurile in care a scumpit carburantii – si, de regula, fara nicio legatura cu pretul mondial al titeiului – Petrom a invocat evolutia cotatiilor internationale ale petrolului. Argumentul folosit ieri de companie a fost evolutia (deci nu majorarea!) preturilor benzinei si motorinei la nivel mondial.

Contradictii

Potrivit U.S. Energy Information Administration, preturile benzinei si motorinei sunt in scadere de saptamani intregi in SUA, care poate fi considerata, credem noi, o piata relevanta pentru carburanti. Deci argumentul cu preturile internationale nu prea sta in picioare. Probabil ca Petrom o fi vrut sa se refere la cotatiile internationale ale petrolului.  Conform Oilprices.com, care afiseaza cotatii in timp real, pretul petrolului (atat WTI crude oil, cat si Brent) sunt in scadere de cateva zile. Asadar, nici acest argument nu prea sta in picioare. Pai, atunci de ce scumpeste Petrom benzina si motorina? Simplu, pentru ca poate, asa cum a putut in ianuarie (de doua-trei ori), in februarie ( o data, de bun simt!), in urma cu o saptamana, iar ieri, din nou, si tot asa…

Solutia germana – politia benzinei

Satule de scumpirile in cascada ale carburantilor, autoritatile din Germania au decis recent infiintarea asa-numitei „politii a benzinei”. Aceasta este o institutie unde benzinarii vor trebui sa dea explicatii argumentate, in scris, inainte de orice scumpire a carburantilor.

author avatar
Arpad Dobre
264 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger