Acasă“Suleyman Magnificul” intoarce moda bijuteriilor otomane

“Suleyman Magnificul” intoarce moda bijuteriilor otomane

Europa redescopera fastul si opulenta Imperiului Otoman. Asta, datorita serialului “Suleyman Magnificul – Sub domnia iubirii”, care incearca sa reconstituie viata amoroasa a unuia dintre cei mai temuti si respectati sultani.

Un inel precum cel cu piatra verde daruit de sultan lui Hurrem costa pe internet 54 de dolari

Cuceriti de povestea lui Suleyman si a frumoasei Hurrem, fanii serialului s-au intors la cartile de istorie si in muzee pentru a afla cat mai multe despre personajele interpretate  de Halit Ergenç si Meryem Uzerli.

Mai mult decat atat, bijuteriile purtate in film, multe dintre ele copiate cu fidelitate dupa cele reale, au devenit sursa de inspiratie pentru colectii intregi de podoabe.

Podoabele frumoasei Hatice sunt la mare cautare

Ba, cuprinsi si ei de febra “Suleyman Magnificul”, cel pe care cartile noastre de istorie il retin cu numele de Soliman, iar site-urile cu cel de Suleiman, cercetatorii s-au afundat din nou in arhive, au luat la rasfoit cronicile si la batut muzeele pe indelete, pentru a descoperi cum arata Imperiul Otoman, privit de ochiul ager al cuiva din 2012.

Cum sa ascunzi adevarul in spatele unei bijuterii

Tezaurul imperial de la palatul Topkapi se faleste cu un diamant de 86 de carate

Asa, de exemplu, a aparut in Turcia o carte intitulata “Bijuteriile Imperiului Otoman- Citind istoria cu ajutorul bijuteriilor”, de Gül Irepoğlu, un volum acum la mare cautare si cu potential de best-seller.

Turcii se mandesc cu pumnalul lui Mahmud I, impodobit cu trei smaralde mari si un ceas cu capac de smarald

Potrivit cercetatoarei, care s-a ocupat, totusi, de o perioada mult mai vasta, nu doar de domnia lui Soliman Magnificul (1494-1566), sultanii au avut intotdeauna o relatie stransa cu bijuteriile lor, in care au vazut nu doar niste simple obiecte de podoaba, ci si adevarate marci ale puterii politice si economice.

Cu alte cuvinte, cu cat bijuteriile erau mai elaborate, mai mari si mai batute in pietre pretioase, cu atat purtatorul era mai important, mai temut, mai bogat. In aceste conditii, nu e de mirare ca, atunci cand Imperiul Otoman traversa o perioada de criza, sultanii recurgeau la o mica inselatorie si se “pavoazau” din cap pana-n picioare cu podoabe care mai de care mai sofisticate pentru a da senzatia ca sunt inca pe cai mari.

Inzestrat cu un simt estetic deosebit, Suleyman Magnificul a cerut sa i se impodobeasca armele cu aur, rubine si turcoaze

“Practic, atunci cand imperiul se scufunda, conducatorii sai nu se gandeau decat la un singur lucru: cum sa ascunda asta. Pentru a crea o falsa impresie de bunastare si bogatie, de regula, dadeau iama in bijuterii. Cu cat situatia imperiului era mai rea, cu atat pietrele pretioase de pe bijuterii deveneau mai mari. O falsa maretie menita sa ascunda decaderea imperiului”, a constatat Gül Irepoğlu dupa ce a studiat sute de documente istorice, printre care si memorii si epistole scrise si primite de sultani.

Mai mult decat atat, dupa domnia lui Ahmet I (1590-1617), grija pentru lucratura, pentru detaliu, a scazut considerabil, primordiala devenind dimensiunea, semn ca imperiul nu se simtea chiar asa de bine precum voiau sa lase impresia stapanitorii.

Un sultan bijutier

In vremea lui Suleyman, predecesorul lui Ahmet, insa, bijuteriile au avut perioada lor de glorie. Nascut la Trabzon, oras situat pe malul Marii Negre si recunoscut din cele mai vechi timpuri pentru frumusetea podoabelor faurite aici, sultanul a fost el insusi un bijutier desavarsit. Inzestrat cu un simt estetic remarcabil, Suleyman a inceput sa creeze bijuterii pentru a-si educa rabdarea si spiritul de observatie. De altfel, aceasta preocupare a sultanului a fost surprinsa si in serialul turcesc “Suleyman Magnificul-Sub domnia iubirii” inca de la primul episod. Sunt memorabile scenele in care Suleyman sta la masa si migaleste la un splendid inel cu piatra verde. Mahidevran, sultana favorita, crede ca este pentru ea si isi pierde mintile cand vede ca bijuteria ii este daruita cadanei Hurrem, care nu rateaza nicio ocazie sa o etaleze.

Podoabele din serial, de vanzare pe internet

Comercianti innascuti, bijutierii turci au vazut in nebunia declansata de serialul difuzat si la noi de Kanal D o sansa de a-si suplimenta veniturile. Asa au aparut de vanzare pe internet colectii intregi de bijuterii precum cele din film sau asemanatoare lor. La mare cautare, zilele acestea, este, de exemplu, inelul lui Hurrem, realizat din argint 925 si impodobit cu zirconiu, care poate fi cumparat online pentru doar 54 de dolari. Dar nu doar bijuteriile cadanei sunt vanate de fanii serialului, ci si cele purtate de sultanul insusi ori de sora lui, Hatice, ori mama lor, Aishe.

author avatar
Alina Creanga