AcasăEditorialMonica TatoiuRomânia educată în “dinamica” mișcării browniene

România educată în “dinamica” mișcării browniene

În lichidul vâscos al politicii dâmbovițene, particulele generate de politica de cadre a partidelor politice, de orice culoare, se mișcă dezordonat, într-o logică a haosului controlat. La putere sau în opoziție, aceste entități cu suspiciuni nerezonabile de competențe ne oferă alternative de trăit bine. Care mai de care mai minunate virtual. Acum, când este vremea culesului recoltei de rezultate ale mișcării de emancipare a nației, după alegeri europarlamentare și prezidențiale, aflăm că totul este relativ până nu facem la fel la locale și parlamentare. 

A început școala la fel de haotic precum în alți ani. Amenajări neterminate, manuale și personal didactic lipsă. Cu un condiment de haos adăugat. Covidul în Block start pentru a treia cocoașă.  Avem totul pus la punct, spun particulele politice ale puterii. Dacă undeva lucrurile merg prost este de vină adversarul politic. Vina este ușor de diseminat atunci când responsabilitatea este la mai multe capete.

Școlile au mai mulți patroni iubitori. Pe de-o parte Ministerul Educației, care aduce lumina cunoașterii prin intermediul inspectoratelor unde la fiecare schimbare de putere sunt aduși conducători  vopsiți în culorile partidului câștigător și, pe de altă parte Primăriile, cu șefi schimbați la 4 ani, care asigură condițiile de “iluminat” învățăceii. Când becul nu se aprinde se face de regulă o comisie de anchetă pentru a depista vinovatul. De la sursa de energie la filamentul becului este drum lung. Acum, când alegerile  se prăvălesc peste noi, dezastrul din educație o să fie un subiect ușor de exploatat electoral.

În  două săptămâni, în școlile patriei o să fie organizate secțiile de votare pentru alegerile locale. Tot 14 zile sunt cele în care se va vedea efectul infectărilor. Experiența altor țări ar trebui să ne pună pe gânduri. Noi, nu și nu. Noi suntem pregătiți. Teoretic. Dar nu avem alternative pentru situația în care trebuie închise secțiile de votare în preziua alegerilor din cauza unor cazuri de infectare. Pe lângă cozile de la secții, ca urmare a igienizării și distanțării, o să mai avem și votanți derutați în căutarea locului unde s-a mutat secția închisă.

Am tot încercat să înțeleg de ce s-au încăpățânat să deschidă școlile acum, în loc să aștepte până trec alegerile din 27 septembrie. Singura explicație logică a fost că efectele economice  ale pandemiei ar fi fost tot mai evidente după terminarea concediilor și ar fi fost decontate de putere. După ce se împart primăriile și or să crească numărul de infectări de la 1300 pe zi la 3000, cum s-a întâmplat în regiunile Franței după deschiderea școlilor, având starea de alertă sanitară deja instituită și puterea locală controlată, o să poată pregăti trecerea la o altă “stare” de vot pentru legislative. Acolo-i bătaia peștelui. Constituția se modifică doar în Parlament.

O să devenim roșu-violet pe harta Europei  cum s-a întâmplat în Spania sau Franța. O să avem probleme să deschidem secții de votare în străinătate. De ce s-or fi schimbând așa de mulți ambasadori pe repede înainte? Deja s-au primit indicații din Italia, Spania și UK  să facem vot prin corespondență. Și uite așa în decembrie vom sta acasă, cu școala făcută online și voturi așijderea. O să avem Parlamentul care îi trebuie României pentru a fi educată politic corect. Nimic nu este întâmplător. Haosul are logica celui care l-a creat.

author avatar
Monica Tatoiu
338 afisari

3 COMENTARII

  1. Chestie de gusturi , pentru unii , firescul si normalitatea semnifica haos , mai ales pentru cei ce-si vad amenintate privilegiile ….

    • Asta crezi tu , mancurt din Transnistria , troll de 6 ani in presa romaneasca , cel activ pe facebook sub numele Constantin Moldovean Tiraspol , aia care au schimbat 3 guverne in 3 ani , si-au indesat buzunarele si au lasat visteria goala in noiembrie 2019 , sunt etalonul miscarii prostiene pizidiste

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger