AcasăMONDENScandalul-monstru pe care l-a provocat Grigore Leşe după ce a zis că...

Scandalul-monstru pe care l-a provocat Grigore Leşe după ce a zis că melodia „Așa-i românul” este ungurească. Nicolae Furdiu Iancu a reacţionat

Grigore Leşe a susţinut că melodia „Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar.

Totodată, rapsodul afirmă că melodia „Noi suntem români” nu e reprezentativă pentru muzica românească.

Ce a spus Grigore Leşe

Grigore Leşe afirmă că melodia „Noi suntem români” nu e reprezentativă pentru muzica românească.

„Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: `Noi suntem bulgari`, iar ungurii – `Noi suntem unguri`. Sau `Aşa-i românul`. Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie.

Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă `Aşa-i românul` ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească.

Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti. Şi încă ceva. `Mă rog fierbinte`, spune textul, `pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!`. Nu! `Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pentru tine scump pologul meu`, adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal”, a spus Grigore Leşe.

Nicolae Furdiu Iancu spune că Leşe epatează

Cum a reacţionat Nicolae Furdiu Iancu, cel care cântă cel mai des melodia „Aşa-i românul”?

„Nu vreau să comentez declarațiile atotștiutorului Grigore Leșe pentru că sunt obișnuit cu ele. Vrea să epateze și uneori reușește… că tot vorbește el despre oportunism”, a afirmat Furdui Iancu.

Acesta a adăugat că tocmai ce se întoarce de la Brașov, unde a susținut un spectacol de 1 Decembrie și pe scena căruia a cântat „Așa-i românul”.

Şi Veta Biriș, care cântă „Așa-i românul” de peste 56 de ani, a reacţionat.

„Leșe spune că trebuie să cântăm doar hore, nu și doine. Dar îi spun că avem și jiana și învârtita….

Leșe poate să gândească cum vrea el. Nu merită să comentez nimic din ce spune. Nici măcar maramureșenii lui nu-l acceptă”, a zis cântăreața de muzică populară Veta Biriș, conform Libertatea.

author avatar
Andrei Ștefan
1.167 afisari

5 COMENTARII

  1. Sunt fiica unui domn, decedat de ceva ani, care s-a născut în 1933 în comuna Ip, satul Cosniciul de Jos, județul Sălaj, și am crescut și îmbătrânesc cu trecutul istoric local. În adolescență m-am bucurat auzind această melodie interpretată de Veta Biriș la TV, melodie pe care sălăjenii din zonă o cântau la evenimentele familiei/comunității. Din câte știu Sava Negrean, prietenă cu Veta Biriș, a cules această melodie din Ip, respectiv satul Cosniciul de Jos. Dacă ajunge citit acest comentariu aș ruga dacă sunt persoane care pot confirma acestea, sper că nu greșesc. Chiar dacă ar fi ungurească, eu am auzit această melodie cântată cu mândrie de românii din zona sălăjeană precizată, greu încercată în al 2-lea razboi mondial…și apoi de toți românii.

    • Pai, nu ca dom’ Lese, cu spirit unguresc, da un mesaj mai amplu :zice sa nu mai cantam despre romani.Si sa cantam doar hore, nu doinele romanesti !

  2. E dubios Lese asta ! o fi roman de etnie? sau e din etnii ,,conlocuitoare” cum se zicea pina-n 89? Cind vreodata o natie care ne uraste si care a facut multe rele vz.’;Ip si Traznea ar fi scos asa melodie care sa ne laude? sa ne ridice?

  3. Nenea Lese, are impresia ca muzica romaneasca autentica s-a nascut in zona de bastina a dansului, adica ; Razoare, UNGURENI, Costeni, Cupseni. Dvs. cred ca n-ati inteles corect, maestrul a auzit. cred. melodiile in cauza, pentru prima data in satul Ungureni si de aici grava confuzie, ha, ha. Da, stau si ma intreb, de ce nu vine dansul sa ne spuna bazaconiile astea, aici, in Maramuresul neaos, de ce spune pe la Bucuresti ?? Ar vedea atunci daca ar fi primit cu corinda, ca tot se apropie sfintele sarbatori.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger