AcasăMONDENS-a aflat! Consiliul Concurenței a amendat patru companii cu 123 milioane lei....

S-a aflat! Consiliul Concurenței a amendat patru companii cu 123 milioane lei. Care e motivul

Patru mari companii au fost amendate de către Consiliul Concurenței (CC). S-a aflat și motivul pentru care au fost dispuse sancțiunile totalizând 123 milioane lei.

 

Consiliul Concurenţei a sancționat companiile SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A cu 123 milioane lei pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021”, a transmis instituția, joi, 8 februarie, prin intermediul unui comunicat de presă.

Care a fost cea mai mare amendă

Potrivit precizărilor venite de la nivelul Consiliului Concurenței, amenzile au fost aplicate astfel:

• SEROM 75.441.655 lei
• Dante Internațional 20.311.427 lei
• Altex România 21.376.113 lei
• Flanco Retail 6.223.580 lei.

În ce a constat înțelegerea anticoncurențială/Detalii de la CC

Înțelegerea anticoncurențială a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante și Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare.

Astfel, a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit prețuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare și telefoane mobile. Televizoarele și telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice și de comunicații”, se mai menționează în comunicatul Consiliului Concurenței.

Potrivit aceleiași surse, indiciile care au stat la baza declanșării investigației au inclus și informații primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență.

Instituția amintește că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

„Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile”, se mai precizează în comunicat.

author avatar
Andrei Coman
302 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri